Sušenky s třtinovým cukrem

V kategoriích:

Švédský recept, jak jinak. Hodně sladký, neuvěřitelně máslový a že je to dobré, asi ani zmiňovat nemusím. Jen tedy pokud máslu zrovna nehodlujete, raději to ani nezkoušejte, jinak mě budete proklínat... Ve Švédku je vůbec všechno až moc sladké. Je to zřejmě proto (a nyní za pravdivost informací neručím, neb jsem to vypozorovala sama), že v této zemi je spousta tmy a Švédové se potřebují nadoporovat cukrem, aby celé dny neprospali jako medvědi. Navíc pijí kávu. Pořád. Zatraceně silnou a černou a k tomu se to sladké dokonale hodí. Dva životabudiče najednou.

Pekla jsem podle stránky Söta saker (v překladu Sladké věci). V původním receptu je věc zvaná sirap, ano, hádáte správně, že je to sirup. Cukrový sirup, který se přidává do spousty sladkých koláčů. Ale u nás ho nemáme, takže použijte med anebo zlatý sirup.

Sušenky s třtinovým cukrem

  • 180 g másla
  • 160 g třtinového cukru
  • 4 lžíce medu
  • 240 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody

Troubu předehřejte na 175 stupňů. Máslo v pokojové teplotě smíchejte s cukrem a medem, přisypejte mouku dobře smíchanou se sodou a vypracujte poněkud lepkavé těsto. Rozdělte těsto na čtyři kousky a z každého vytvarujte váleček, přeneste na plech vyložený pečicím papírem a mírně zploštěte. Při pečení se sušenky roztečou, takže na plech pokládejte maximálně dva válečky najednou. Pečte asi 15 minut, dokud nejsou sušenky zlatavé. Ještě horké je ostrým nožem nakrájejte na cca 1 1/2 cm velké kousky a nechejte úplně vychladnout.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny