Kladdkaka je švédská verze oblíbeného amerického Brownies. Hutný čokoládový dort, ve kterém chybí kypřicí prášek. Hlavní surovinou je cukr, je ho tam téměř půl kila. Ale tuto neuvěřitelnou sladkost dortu vyváží hořké kakao, kterého je tam taky dost a ve výsledku je chuť naprosto delikátní. Samotné slovo „kladd“ znamená mazlavý, patlavý – takže pozor, ať dort nepřepečete, ztratil by svoje kouzlo.
Kdyby to bylo jen na mě, nejím celé dny nic jiného.
Po upečení stačí jen posypat kakaem či moučkovým cukrem, ale já mám ráda polevu ze 100 g čokolády, 100 ml smetany a to věechno posypáno hrubě nasekanými pistáciemi.
Odzkoušenou mám už i bezlepkovou verzi, buď nahradím hladkou mouku moukou z mandlí anebo z lískových oříšků.
Kladdkaka
- 200 g másla
- 350 g cukru krystal
- 4 velká vejce
- 120 g hladké mouky
- 75 g kakaa
- Špetka soli
- Cukr moučka na posypání
- Šlehačka k podávání
- Předehřejte troubu na 175 stupňů. V hrnci rozpusťte máslo, odstavte z plotny a nechte mírně vychladnout. Vmíchejte cukr, vejce a dobře zamíchejte. Přidejte ostatní ingredience a opět zamíchejte.
- Nalejte těsto do pečícím papírem vyložené a máslem vymazané dortové formy o průměru 24 cm. Vložte do dobře vyhřáté trouby a pečte cca 20 minut na 175 stupňů. Dort by měl být upečený na okrajích a ne úplně propečený uprostřed.
- Nechte vychladnout a pak posypejte práškovým cukrem. Servírujte s vyšlehanou šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.
Osobně preferuji šlehačku, protože jak mi jednou řekla jedna Švédka: ,,Se šlehačkou je všechno lepší." A ještě švédsky, ať se taky něco přiučíte: "Allt är bättre med grädde."