Semla — švédské předvelikonoční pečivo
Semla. Švédská věc, jak jinak. Někdo (barbaři) jim říká housky s krémem, ale jde o měkoučké kynuté těsto provoněné kardamomem, naplněné mandlovou pastou a do tuha ušlehanou smetanou a poprášené cukrem.Švédové jsou podivuhodní, neb jistá část země konzumuje semlu zalitou v misce teplým mlékem, brrr. (Mé vzpomínky na jídla podobného typu jsou traumatickým zážitkem z dětství způsobeným návštěvou nemocnice, přičemž mi ke snídani byl předložen rozmočený loupáček v mléce. Nikdy více.) Něco málo k tradici a gramatice. Semla jest jeden kus, semlor množné číslo. A semly...to já už tak česky skloňuju.

Tradice jíst semly je spojena s předvelikonočním časem, pečou se na fettisdagen, „tlusté úterý“, které bývá 40 dní před Velikonocemi. Dříve se semly jedly každé úterý v postní době (doba do příchodu Velikonoc), ale dneska je mají už od ledna v každém pekařství. Každý rok se ve Švédsku zkonzumuje odhadem 40 milionů těchto dobrot.
Semla(12 ks)
Těsto:
- 75 g másla
- 200 ml mléka
- 25 g čerstvých kvasnic
- 40 g cukru krystal
- Špetka soli
- 1 lžička kardamomu
- 1 vejce
- 360 a 60 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 rozšlehané vejce na potření
- Cukr moučka na pospání
Mandová náplň:
- 200 g loupaných mandlí
- 80 g cukru moučka
- 80 g cukru krystal
- 1 lžička vanilkového cukru
- Špetka kardamomu
- 1 lžíce smetany ke šlehání
- 100 ml vody
- 400 ml 40% smetany ke šlehání
- Rozpusťte máslo, přidejte mléko a nechte ohřát na 37 stupňů (teplota lidského těla). Přidejte kvasnice a rozmíchejte. Dál přimíchejte cukr, sůl, kardamom a postupně 360 g mouky. Zpracujte do koule a nechte pod utěrkou na teplém místě kynout 30 minut.
- Předehřejte troubu na 225 stupňů. Smíchejte prášek do pečiva a 60 g mouky a zapracujte do těsta. Pak vytvořte 12 stejně velkých kuliček, dejte na plech a nechte kynout ještě 20 minut. Potřete vejcem a pečte asi 10 minut.
- Připravte si mandlovou náplň. Mandle vložte do mixéru a rozmixujte. Přidejte cukr moučka a krystal a trochu vody a opět mixujte. Nakonec přidejte kardamom, vanilkový cukr, šlehačku a naposledy vše mixujte, dokud nezískáte hladkou pastu.
- Z upečených bulek seřízněte vršek (nebo jej vystřihněte nůžkami) a vzniklý prostor vyplňte mandlovou hmotou. Vyšlehejte smetanu, dejte ji do cukrářského sáčku a ozdobte semlu. Přiklopte vrchní odříznutou částí a posypejte moučkovým cukrem.
P.S. Opovažte se upéct semly někdy jindy, než v době, kdy se mají péct! My jsme to zkoušeli v létě a všichni na nás vrhali kradmé pohledy. Švédové vás budou podezřívavě a nedůvěřivě pozorovat, nebo oni si na svých tradicích lpí.