Semly

V kategoriích:

Semly podruhé. Ale co vám budu dlouze povídat, o tradicích této švédské dobroty a mém prvním loňském pokuse si přečtěte tu. Ty letošní jsou nadýchané a měkoučké a mandlová náplň v nich dokonale křupe. Jsou lepší než ty minulé, o sto tisíc procent.

S kynutým těstem si už tykáme, ale tohle byl vskutku podivuhodný recept, neb máslo se do něj zapracovávalo až nakonec a to vám řeknu, pořádná kejda z toho vznikla. Ale žádné strachy, vše dobře dopadlo.

Recept jsem našla u Lindy Lomelino a já musím souhlasit s tím, co říká. Tak dobré semly jsem ještě nejedla.

V původním receptu je náplň pouze z mandlí, ale já jsem ji pro zajímavější chuť namíchala napůl s lískovými oříšky, které jsem ještě opražila, aby krásně voněly. Použít ale můžete vlastně jakékoli oříšky, myslím, že skvělé by byly vlašské.

Semly (9 ks)

  • 25 g čerstvých kvasnic
  • 125 ml mléka
  • 325 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 45 g cukru krystal
  • půl lžíce prášku do pečiva
  • 2 lžičky kardamomu
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 másla v pokojové teplotě, nakrájeného na malé kousky
  • 1 vejce rozmíchané s lžící vody na potření

Náplň

  • 50 a 25 g mandlí
  • 50 g lískových oříšků
  • 90 g cukru moučka
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 1/4 lžičky vanilkového prášku
  • 50 ml smetany
  • 400 ml 40% smetany ke šlehání
  • 1 lžíce cukru moučka
  • špetka vanilkového prášku
  1. Rozpusťte kvasnice v mléce ohřátém na tepotu lidského těla. Přidejte všechny ostatní ingredience kromě másla a vypracujte těsto. Nakonec po kouscích zapracovávejte máslo, dokud nevznikne krásné pružné těsto.(Ve chvíli, kdy jsem přidala málo, vzniklo z těsta cosi, co lepilo moje prsty, lepilo se na stůl a vůbec to nebylo hezké. Ale v momentě, kdy se máslo začne roztápět teplem vašich rukou, začne se tato hmota opět dávat do kupy.)
  2. Nechejte těsto na teplém místě odpočívat 10 minut.
  3. Z těsta vytvarujte bochánky o váze 70 g a vyválejte z nich souměrné kuličky. Pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte pod utěrkou hodinu kynout.
  4. Předehřejte troubu na 225 stupňů (horkovzdušnou na 200). Rozmíchejte vajíčko s vodou a bochánky jím potřete. Pečte 10 - 13 minut dokud nezezlátnou a nechejte vychladnout.
  5. Ořechová náplň. 50 g mandlí a ořechů vsypte na horkou pánev a nechejte chvíli opékat, uvolní se vůně a chuť bude výraznější. Až začnou oříšky a mandle hnědnout, vsypte je do čisté utěrky a třete, dokud se z lískových ořechů neodloupnou hnědé slupky. Ty vyhoďte a takto očištěné ořechy a mandle rozemelte spolu s cukrem na prášek.
  6. Opečte na pánvi 25 g mandlí a nahrubo nasekejte.
  7. Smíchejte směs rozemletých ořechů, kardamom, vanilkový prášek a nahrubo nasekané mandle. Přilejte smetanu a zamíchejte, abyste získali neuvěřitelně lepivou a sladkou ořechovou hmotu.
  8. Z bochánků odřízněte vršky, mírně je vydlabejte a vnitřky smíchejte s mandlovou náplní. Naplňte bochánky touto směsí.
  9. Vyšlehejte smetanu do tuha a cukrářským sáčkem ji nastříkejte na semly. Přiklopte víčko a pocukrujte. Servírujte okamžitě, semly, stejně jako všechno kynuté pečivo, rychle ztrácejí svoji vláčnost. V případě nouze zkladujte v lednici, přežijí tam asi den.

FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařka je plná těch nejlepších švédských receptů, které znám.

Objednávky kuchařky Fika