Rok švédského pečení

V kategorii:

Milí čtenáři,
vítám vás u nové celoroční série receptů, ve které se spolu propečeme rokem švédského jídla. Každý měsíc si společně připravíme jeden tradiční recept, který má v daném měsíci svůj den.

Švédové jsou mistry v tom, kolik sladkého i slaného jídla u nich slaví svůj vlastní den (a někdy je to i naopak – z některých jídel vznikly důležité dny v roce). Já jsem vybrala takové, které se pojí se sladkým pečivem (slané recepty si můžeme dát třeba příští rok, co říkáte?).

Jak to bude probíhat? 

Několik dnů před každým takovým dnem publikuji článek na blogu. Najdete v něm povídání o daném pečivu, soupis surovin, podrobný postup i fotky.

Jestli odebíráte můj newsletter (tady se k němu můžete přihlásit), pošlu vám recept také na mail. Abyste byli připravení na pečení a na chvíli přeměnili svůj domov na voňavou švédskou kavárnu. 

Tady přichází seznam dnů, které jsem pro rok švédského pečení vybrala. Né že by Švédi tohle pečivo pečivo nejedli i v jiné dny, ale když slaví svůj den, je téměř povinnost ho ochutnat. 

  • V lednu se žádný den jídla nekoná, přeskočme do února.
  • 5. února se pečou Runebergovy dortíčky (runebergstårtor), dortíčky s cukrovou polevou a malinovým džemem jako připomínka dne, kdy se narodil básník Johan Runeberg.
  • 40 dní před Velikonocemi přichází fettisdagen, Tlusté úterý a pečou se semly, nadýchané bochánky z kynutého těsta plněné mandlovou náplní a šlehačkou. Letos den semlí vychází na 4. března
  • V dubnu přichází Velikonoce, ale není v něm žádný den sladkého pečiva. 
  • 11. května je den nepečených čokoládových kuliček chokladbollar (chokladbollens dag).
  • 21. června nastane midsommar, oslava letního slunovratu a nejsvětlejšího období roku, kdy slunce téměř nezapadá. Upečeme si tradiční šlehačkový dort s jahodami (midsommartårta).
  • Červenec opět přeskočíme a posuneme se do srpna, protože 9.8. přichází den rolád (rulltårtansdag) a budeme péct roládu s borůvkami a vanilkovým krémem (rulltårta med blåbär och vaniljkräm).
  • Den jablek, äppletsdag, se slaví 25. září. Upečeme si křupavý jablečný páj (knäckig äppelpaj).
  • Den skořicových šneků kanelbullar (kanelbullensdag) se slaví 4. října. Nadýchaní šneci z kynutého těsta se skořicovou náplní, sypaní perlovým cukrem…není divu, že jsou tak oblíbení. 
  • 7. listopadu je kladdkakans dag, den hutného čokoládového koláče kladdkaka.
  • V prosinci, kdy je rok nejtmavší, přichází svátek svaté Lucie (Luciadag) a peče se kynuté šafránové pečivo lussekatter.

Jestli se mnou budete péct, nasdílejte své výtvory na sociální sítě s hashtagem #roksvedskehopeceni a #devceuplotny, abych se také mohla pokochat!

Mějte se krásně a uslyšíme se na začátku února, kdy bude čas na první recept.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny