Lussekatter - švédské kynuté pečivo se šafránem

Zima na severu je tmavá a dlouhá. A tak se 13. prosince, na svatou Lucii, celé Švédsko zahalí do slavnostní atmosféry. Nejdelší noc v roce končí a Lucie přináší světlo. Svátek svaté Lucie je jednou z nejvýznamnějších událostí v roce, protože Lucie, dívka oděná v bílém a s korunou ze svíček na hlavě, přináší světlo a dny se opět začínají protahovat.

Ačkoli připadá zimní slunovrat na 21. prosince, slaví se Lucia tradičně už 13. a téhož večera se po celém Švédsku konají koncerty na její počest. Dívky a chlapci v bílých šatech a se svíčkami s rukách zpívají písně na její počest.

A nebyli by to Švédové, kdyby se tento svátek nespojoval s jídlem. Tradičně se pečou bochánky z kynutého těsta se šafránem. Lussekatter jsem poprvé pekla před dvěma roky, kdy jsem použila tradiční recept také jsem psala o původu jejich jména. Letos jsem si vycházela z éhož receptu, ale maličko jsem je obměnila a přidala med, špaldovou mouku.

Říkáte-li si nebudou-li lussekatter moc suché, když jim chybí náplň, bojíte se zbytečně, tím, že těsto obsahuje tvaroh, budou krásně vláčné. Do těsta doporučuji co nejméně mouky, klidně může ještě trochu lepit, protože čím více mouky, tím sušší pečivo bude.

Každý rok pořádáme se švédským sborem vánoční koncert podle vzoru těch švédských. Schválně, kdo objeví děvče u plotny?

Lussekatter

(asi 20 kousků)

  • 25 g čerstvých kvasnic
  • 50 g másla
  • 250 ml mléka
  • 150 g tvarohu
  • 1 g šafránu
  • 60 g cukru krystal
  • 2 velké lžíce medu
  • špetka soli
  • 200 g špaldové mouky
  • 250 - 300 g hladké mouky
  • 1 vejce na potření
  • zlaté rozinky na zdobení
  1. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mléko a ohřejte maximálně na 37 stupňů (teplota lidského těla). Přidejte kvasnice, šafrán a med a rozmíchejte.
  2. Do velké mísy nasypejte špaldovou mouku, tři čtvrtě hladké mouky, tvaroh, cukr, špetku soli a směs s kvasnicemi a vařečkou pořádně promíchejte. Těsto přesuňte na vál a ručně hněťte tak dlouho, dokud nezískáte nádherně žluté těsto. Podle potřeby ještě přisypávejte mouku, ale čím méně jí použijete, tím budou lussekatter vláčnější.
  3. Nechejte těsto na teplém místě pod utěrkou kynout hodinu.
  4. Z těsta vyvalujte válečky o průměru 3 mm a z nich tvořte tvary podle vlastní fantazie. Skládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte kynout ještě dvacet minut.
  5. Předehřejte troubu na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180.
  6. Potřete lussakatter vajíčkem a každou ozdobte rozinkami. Pečte asi 5 - 8 minut, dokud nejsou zlatě hnědé a nechejte na plechu vychladnout.

FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařka je plná těch nejlepších švédských receptů, které znám.

Objednávky kuchařky Fika