Co se děje na den skořicových šneků? Pečou a jí se skořicoví šneci! Rolky z kynutého těsta naplněné máslem se skořicí, jejichž vůně vám nedá spát.
Švédská firma, specializující se na pečicí potřeby hledala vroce 1999 způsob, jak oslavit 40 let své existence. A taky že na něco přišla – proslavila skořicové šneky, nejprodávanější a neoblíbenější sladké pečivo vzemi, kteří slaví právě dnes, 4. října, svůj den.
Můžete si dát šnečky se skořicí, ořechy, jablky, marcipánem, růžové šnečky skapkou potravinářské barvy, šneky malé a velké a můžete je koupit všude. V každém obchodě, cukrárně, pekárně, mnohdy ve stáncích na ulici. Kdekoli po celém Švédsku se tento den bude linout vůně skořice a plechů právě z trouby vytažených rolek. Ale ty domácí jsou stejně nejlepší.
Pekla jsem je už dříve, recept tu, ale dnes jsem vyzkoušela recept z krásného blogu jedné šikovné Švédky Call Me Cupcake, který je snad ještě lepší.
Skořicoví šneci (30 - 35 ks)
Těsto:
150 g změklého másla
90 g cukru krystal
1/2 lžičky soli
2 lžičky kardamomu
500 ml mléka
50 g čerstvých kvasnic
800 - 840 g hladké mouky
Náplň:
150 g másla
90 g cukru krystal
2 vrchovaté lžíce skořice
1/2 lžičky kardamonu
1/2 lžičky vanilkového cukru
1 lehce rozšlehané vejce
perlový nebo krystalový cukr na posypání
Ve velké míse smíchejte máslo, cukr, sůl a kardamom.
Mléko v hrnci ohřejte na 37 stupňů, odstavte z plotny a rozdrobte do něj kvasnice. Míchejte, aby se rozpustily a pak mléko nalejte do směsi másla.
Přidejte po částech mouku a zpracujte do mírně lepivého těsta. S moukou opatrně, jakmile jí dáte moc, budou šnečci příliš suší. Ideální konzistence je, když se těsto ještě maličko lepí na prsty. Přikryjte čistou utěrkou a nechejte na teplém místě kynout 45 - 60 minut.
Mezitím v hrnci rozpusťte máslo na náplň a přidejte oba cukry, skořici a kardamom.
Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na dvě stejně velké části. Jednu část odložte bokem a z druhé vyválejte plát o velikosti cca 40x50 cm a rozetřete na něj polovinu náplně. Nechejte chvíli zatuhnout, je-li náplň příliš tekutá.
Těsto přeložte jako dopis, aby na sobě ležely tři vrstvy. (Jako při skládání dopisního papíru -tedy střední třetina papíru leží dole, vrchní je přeložená přes ni a spodní třetina je přeložená před druhou horní třetinu.) Nakrájejte na proužky asi 2 cm široké, krájejte z užšího konce. Každý kousek těsta zatočte kolem prstů do podoby uzlu tak, aby konce byly schovány dole. Opakujte i s druhou polovinou těsta.
Nechejte všechny šnečky kynout ještě půl hodiny.
Troubu předehřejte na 200 °C. Potřete šnečky vajíčkem a posypejte cukrem.
Pečte asi 10-15 minut podle jejich velikosti. Nechte zchladnout na plechu.
Hodně štěstí při pečení. Nebo švédsky - Lycka till!
Podcast o Švédsku a lásce k pečení
Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.