Kanelbullensdag — den skořicových šneků

Co se děje na den skořicových šneků? Pečou a jí se skořicoví šneci! Rolky z kynutého těsta naplněné máslem se skořicí, jejichž vůně vám nedá spát.

Švédská firma, specializující se na pečicí potřeby hledala vroce 1999 způsob, jak oslavit 40 let své existence. A taky že na něco přišla – proslavila skořicové šneky, nejprodávanější a neoblíbenější sladké pečivo vzemi, kteří slaví právě dnes, 4. října, svůj den.

Můžete si dát šnečky se skořicí, ořechy, jablky, marcipánem, růžové šnečky skapkou potravinářské barvy, šneky malé a velké a můžete je koupit všude. V každém obchodě, cukrárně, pekárně, mnohdy ve stáncích na ulici. Kdekoli po celém Švédsku se tento den bude linout vůně skořice a plechů právě z trouby vytažených rolek. Ale ty domácí jsou stejně nejlepší.

Pekla jsem je už dříve, recept tu, ale dnes jsem vyzkoušela recept z krásného blogu jedné šikovné Švédky Call Me Cupcake, který je snad ještě lepší.

Skořicoví šneci (30 - 35 ks)

Těsto:

  • 150 g změklého másla
  • 90 g cukru krystal
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky kardamomu
  • 500 ml mléka
  • 50 g čerstvých kvasnic
  • 800 - 840 g hladké mouky

Náplň:

  • 150 g másla
  • 90 g cukru krystal
  • 2 vrchovaté lžíce skořice
  • 1/2 lžičky kardamonu
  • 1/2 lžičky vanilkového cukru
  • 1 lehce rozšlehané vejce
  • perlový nebo krystalový cukr na posypání
  1. Ve velké míse smíchejte máslo, cukr, sůl a kardamom.
  2. Mléko v hrnci ohřejte na 37 stupňů, odstavte z plotny a rozdrobte do něj kvasnice. Míchejte, aby se rozpustily a pak mléko nalejte do směsi másla.
  3. Přidejte po částech mouku a zpracujte do mírně lepivého těsta. S moukou opatrně, jakmile jí dáte moc, budou šnečci příliš suší. Ideální konzistence je, když se těsto ještě maličko lepí na prsty. Přikryjte čistou utěrkou a nechejte na teplém místě kynout 45 - 60 minut.
  4. Mezitím v hrnci rozpusťte máslo na náplň a přidejte oba cukry, skořici a kardamom.
  5. Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na dvě stejně velké části. Jednu část odložte bokem a z druhé vyválejte plát o velikosti cca 40x50 cm a rozetřete na něj polovinu náplně. Nechejte chvíli zatuhnout, je-li náplň příliš tekutá.
  6. Těsto přeložte jako dopis, aby na sobě ležely tři vrstvy. (Jako při skládání dopisního papíru -tedy střední třetina papíru leží dole, vrchní je přeložená přes ni a spodní třetina je přeložená před druhou horní třetinu.) Nakrájejte na proužky asi 2 cm široké, krájejte z užšího konce. Každý kousek těsta zatočte kolem prstů do podoby uzlu tak, aby konce byly schovány dole. Opakujte i s druhou polovinou těsta.
  7. Nechejte všechny šnečky kynout ještě půl hodiny.
  8. Troubu předehřejte na 200 °C. Potřete šnečky vajíčkem a posypejte cukrem.
  9. Pečte asi 10-15 minut podle jejich velikosti. Nechte zchladnout na plechu.

Hodně štěstí při pečení. Nebo švédsky - Lycka till!

FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařka je plná těch nejlepších švédských receptů, které znám.

Objednávky kuchařky Fika