Jít k hlavnímu obsahuNahoru

O mně

Fotografie Kristiny

Jsem Kristina, děvče u plotny, které rádo peče a neustále se motá v kuchyni. Pocházím z malého města na jižní Moravě, ale se svým mužem, dvěma malými dětmi a čtyřnohým basenjim Čotym bydlíme ve Znojmě. Odtud posílám do světa svou lásku k pečení.

Mám ráda dobré jídlo, kávu, procházky přírodou, podzim a mlhu, dobré knihy s šálkem čaje, focení, pletení a malování. Věčně mám rozdělané alespoň dva rukodělné projekty. Běhám po venku s dětmi, tam mě teď potkáte nejčastěji. Ve volných chvílích mě najdete sedět nad ilustracemi se štětcem v ruce.

Cupcakes
Plátěná taška děvčete u plotny

K pečení mě přivedla babička. Když jsem byla ještě malé děvčátko, sledovala jsem, jak jí pod rukama vznikají krásné dorty a všemožné jiné dobroty. A už to se mnou zůstalo. Když mi bylo patnáct, začala jsem se plést mamince v kuchyni a zkoušela své první recepty.

Blog Děvče u plotny jsem založila v září 2012 na popud kamarádky, která se ptala, proč vlastně nepíšu o jídle, když stejně pořád peču. Jí také vděčím za krásné jméno blogu. Tehdy jsem upekla obrovský čokoládový dort, bratr mě vyfotil mou zbrusu novou zrcadlovkou a já jsem hrdě publikovala svůj první recept.

V té době jsem studovala obor Skandinávská studia na Masarykově univerzitě v Brně. V létě 2013 jsem na více jak půl roku odjela do Švédska hlídat děti. Tam jsem zdokonalovala své znalosti švédštiny a objevila taje místních receptů a kaváren. Od té doby najdete na blogu spoustu ryze švédských a Švédskem inspirovaných receptů.

Po návratu do Brna jsem v lednu 2014 začala péct dezerty pro brněnské Bistro Franz. V září téhož roku jsem začala navštěvovat rekvalifikační cukrářské kurzy a na jaře příštího roku jsem se oficiálně stala slečnou cukrářkou. Své zkušenosti jsem shrnula v článku Jak se stát cukrářem.

Čokoládový koláč

Ke konci roku 2015 jsem po dlouhých měsících zařizování a budování otevřela v Brně vlastní cukrářskou provozovnu a o dva roky později ji zase zavřela (napsala jsem o tom článek Děvče u plotny zavírá svou provozovnu). Podnikat v gastronomii v jedné osobě je opravdu náročné a zjistila jsem, že to není můj šálek kávy. Jsem ale ráda za tuto zkušenost, protože nyní vím, kolik úsilí za každým dortem stojí. Vlastní provozovna byla můj velký sen a kdybych ji neotevřela, vždycky by to ve mně tak nějak hlodalo.

Na podzim 2018 jsem vlastním nákladem vydala svou FIKU, sladkou švédskou kuchařku, která v sobě spojuje mou lásku k pečení a slabost pro Švédsko. Můžete si také přečíst můj e-book o tom, jak upéct dokonalý dort.

Pak jsem se stala mámou malého Jeníčka a ještě menší Elsy, a tak jsem tu pro ně. U toho odbíhám k plotně, jak nejčastěji to jde. 

Logo děvčete u plotny

Svůj blog píšu už od roku 2012. Za tu dobu jsem se naučila dobře péct, psát o jídle a fotit. Ověřila jsem si, že recept postavený na kvalitních surovinách bude vždycky chutnat dobře. Taková je moje filozofie u plotny.

Několikrát pozvána do pořadu Dobré ráno s Českou televizí a objevila jsem se v časopisech Apetit, F.O.O.D, magazín Albert v kuchyni, časopis MUNI a časopis Žlutý.

Všechny fotografie na blogu jsou mé vlastní a fotím je fotoaparátem Canon 70D a objektivem Canon 50mm nebo iPhonem.


Pracujte se mnou

Jsem Kristina Lund, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu od roku 2012. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat