13. prosince se ve Švédsku slaví Sankta Lucia - svatá Lucie. Dívka v bílých šatech, s rudou stuhou v pase a korunou se svíčkami. Lucie, kterásvým světlem září v nejtemnější noci roku. A že té tmy je pořádně, dny jsou krátké a ponuré. V každém švédském kostele, v každém městě a vesničce, všude jsou tento večer koncerty Lucie a sboru dívek a chlapců v bílém.
Lussekatter je kynuté pečivo se šafránem, které ke svátku svaté Lucie neodmyslitelně patří.V 17. století v Německu věřili lidé v Lucifera, který vpodobě kočky trestal děti škrábancem, když byly neposlušné. Ale Ježíšek dával sladké pečivo těm dětem, které byly hodné. Aby odehnali ďábla, nabarvili lidé toto pečivo nažluto jako slunce – šafránem. Tak se stalo, že pečivo se šafránem se začalo nazývat luciferkatter (Luciferovy kočky) a z toho se zkomolily prostě jen zkomolily na lussekatter.
Lussekatter (cca 25 ks)
- 25 g čerstvých kvasnic
- 50 g másla
- 250 ml mléka
- 125 g tvarohu
- 1/2 g šafránu
- 40 g cukru krystal
- Špetka soli
- Cca 450 - 500 g hladké mouky
- 1 vejce na potření
- Rozinky na zdobení
- V hrnci nechejte roztopit máslo, přidejte mléko a ohřejte maximálně na 37 stupňů (teplota lidského těla). Rozdrobte kvasnice a rozmíchejte.
- Do velké mísy nasypejte asi 3/4 mouky, všechny ostatní ingredience, taktéž směs s kvasnicemi, a míchejte buď ručně anebo v kuchyňském robotu, dokud nezískáte nádherně žluté těsto. Podle potřeby ještě přisypávejte mouku.
- Nechejte těsto na teplém místě pod utěrkou kynout půl hodiny.
- Těsto rozdělte na 25 kousků. Z každého na pomoučeném vále vyválejte váleček a zatočte do tvaru lussekatter. Skládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte kynout ještě dvacet minut.
- Předehřejte troubu na 225 stupňů, horkovzdušnou na 200.
- Potřete lussakatter vajíčkem a každou ozdobte dvěma rozinkami. Pečte asi 5 - 8 minut, dokud nejsou zlatě hnědé a nechejte na plechu mírně vychladnout.
Říkáte-li si nebudou-li lussekatter moc suché, když jim chybí náplň, bojíte se zbytečně, tím, že těsto obsahuje tvaroh, budou krásně vláčné. Do těsta doporučuji co nejméně mouky, klidně může ještě trochu lepit, protože čím více mouky, tím sušší pečivo bude.