Kladdkaka je švédská verze oblíbeného amerického Brownies. Hutný čokoládový dort, ve kterém chybí kypřicí prášek. Hlavní surovinou je cukr, je ho tam téměř půl kila. Ale tuto neuvěřitelnou sladkost dortu vyváží hořké kakao, kterého je tam taky dost a ve výsledku je chuť naprosto delikátní. Samotné slovo „kladd“ znamená mazlavý, patlavý – takže pozor, ať dort nepřepečete, ztratil by svoje kouzlo.
Kdyby to bylo jen na mě, nejím celé dny nic jiného.


Po upečení stačí jen posypat kakaem či moučkovým cukrem, ale já mám ráda polevu ze 100 g čokolády, 100 ml smetany a to věechno posypáno hrubě nasekanými pistáciemi.
Odzkoušenou mám už i bezlepkovou verzi, buď nahradím hladkou mouku moukou z mandlí anebo z lískových oříšků.



