Kladdkaka muffiny bez lepku s pistáciovým máslem

V kategoriích:

Švédská kladdkaka je dokonale hutný čokoládový koláč, něco na způsob brownies. Těsto můžete upéct také v košíčcích na muffiny. Já je tentokrát vyzkoušela v bezlepkové verzi, naplnila jsem je krémovým pistáciovým máslem a polila čokoládou. Dokonalost!

Kladdkaka muffiny bez lepku s pistáciovým máslem

na 6 kousků

Těsto

  • 100 g másla
  • 110 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 50 g mandlové mouky
  • 30 g kakaa
  • špetka soli

Náplň

Poleva

Těsto

  1. Troubu rozehřejte na 175 °C a formičku na muffiny vyložte papírovými košíčky.
  2. Máslo rozpusťte a nechejte zchladnout. V misce ho promíchejte s cukrem a vejci. 
  3. Mandlovou mouku nasypejte do misky a promasírujte ji mezi prsty, aby v ní nebyly hrudky. 
  4. Kakao prosejte do misky k mandlové mouce, přidejte sůl a promíchejte. 
  5. Přisypejte k tekutému základu těsta a metličkou zamíchejte, vznikne celkem tekuté těsto.
  6. Lžící nebo cukrářským sáčkem rovnoměrně naplňte formičky a pečte přibližně 12 minut. Záleží ale na tom, jak silně vaše trouba peče. Muffiny jsou hotové, když prostředek těsta stále vypadá trochu neupečeně, ale okraje už jsou hotové. Důležité je, abyste muffiny nepřepekli, ztratily by svou typickou strukturu.
  7. Muffiny vytáhněte z trouby a nechejte asi půl hodiny chladnout. Pak ho jejich středu pořádný udělejte důlek – třeba lžící nebo malou skleničkou. 
  8. Důlky v muffinech naplňte pistáciovým máslem a nechejte 2 hodiny chladit v lednici nebo hodinu v mrazáku.

Poleva

Čokoládu a ghí rozpusťte ve vodní lázni a každý muffin přelijte lžičkou polevy. Posypejte pistáciemi a nechejte ještě hodinu chladit v lednici. Hotovo!

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny