Palačinkový dort s malinami a pistáciemi

Je to sice dort, ale troubu potřebovat nebudete. Neobejdete se však bez dobré pánve na palačinky. Sama jsem je smažila na nerezové pánvi Lucca od české značky Fabini, která je díky tzv. vypálení nepřilnavá a palačinky opeče krásně dozlatova.

Těsto jsem připravila v mixéru, který ho rozmixuje opravdu dohladka. Jde to samozřejmě i ručně s metličkou. 

Těsto doporučuji nechat odstát několik hodin v lednici, aby lepek odvedl svou práci. Pokud tolik času nemáte, dopřejte těstu alespoň půl hodiny odpočinku.

Palačinky jsem smažila v nerezové pánvi Lucca od značky Fabini. Vím, že se říká, že nerezové pánve jídlo často připalují. Pokud ale víte, jak s nerezovou pánví pracovat, není třeba se připalování bát.

A jak tedy udělat z nerezové pánve nepřilnavou pánev? Nerezovou pánev je třeba vypálit. Do pánve vliju dvě lžíce oleje (používám řepkový, který má vysoký kouřový bod - jen tak se nespálí) a na střední výkon nechám dvě, tři minutky zahřívat. Pánví pak krouživými pohyby otáčím, aby se olej dostal i na její stěny. Pánev vypnu a ubrouskem setřu přebytečný olej. A je hotovo, můžu smažit. 

Vypálením docílíte toho, že olej vyplní všechny okem nepostřehnutelné nesrovnalosti v povrchu, jídlo už se nemá kde zachytit a pánev je nepřilnavá. 

Nerezová pánev velmi dobře vede teplo, stačí ji nahřát na nižší teplotu než jste zvyklí u jiných pánví a vydrží vám v kuchyni věky, protože se její povrch nepoškrábe.

Při smažení palačinek je třeba nechat pánev opravdu dobře vyhřát, jen tak se nebudou trhat. 

V létě bych do palačinkového dortu přidala čerstvé ovoce - maliny, jahody, borůvky a na podzim třeba svařené švestky a karamel. Ale je to jen na vás.

Palačinkový dort s malinami a pistáciemi

Těsto 

(na asi 25 palačinek)

  • 870 ml plnotučného mléka
  • 6 vajec vel. M
  • 225 g hladké mouky
  • 135 g hladké špaldové mouky
  • 30 g vanilkového cukru
  • větší špetka soli
  • 30 g rozpuštěného másla

Malinový rozvar

  • 300 g malin (čerstvých nebo mražených)
  • 100 ml vody
  • 15 g kukuřičného škrobu

Šlehačkovo-tvarohový krém

  • 400 ml 33% smetany ke šlehání
  • 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 30 - 60 g moučkového cukru podle chuti

Na ozdobu

  • 1 lžíce prášku z fyofilizovaných malin
  • 15 g nasekaných pistácií
  • kytičky na ozdobu
  1. Nejdříve si připravte těsto na palačinky. Do kuchyňského mixéru vložte všechny ingredience a mixujte dohladka. Pokud se vám do mixéru všechny suroviny nevejdou najednou, připravte těsto nadvakrát. Těsto nechejte odstát v lednici alespoň půl hodiny, ideálně několik hodin.
  2. Nerezovou pánev vypalte a nahřejte na nižší až střední teplotu (viz. poznámky). Doprostřed pánve vlijte menší naběračku těsta a krouživým pohybem těsto rozlijte do stran. Až jsou okraje hotové a těsto již není tekuté, pomocí nepřilnavé stěrky palačinku obraťte a nechejte zezlátnout i z druhé strany. Hotové palačinky nechejte vychladnout.
  3. Malinový rozvar. Maliny a polovinu vody dejte do menšího hrnce. Nechejte přijít k varu a vařte několik minut. Zbylou vodu promíchejte se škrobem, vlijte k malinám a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Maliny získají lesklou strukturu, zhoustnou a nebude v nich cítit škrob. Přelijte do skleničky a nechejte vychladnout.
  4. Krém. V kuchyňském robotu společně šlehejte smetanu, tvaroh a cukr do podoby hustého krému.
  5. Skládání dortu. Na servírovací talíř položte palačinku a rozetřete na ni dvě vrchovaté lžíce šlehačkového krému. Položte další palačinku, natřete na ni jednu lžíci malinového rozvaru a takto pokračujte, dokud není celý dortík poskládaný. 
  6. Vršek dortu ozdobte zbylým krémem, posypejte malinami, pistáciemi a ozdobte kytičkami.
  7. Dort nechejte v lednici asi dvě hodiny odležet, aby ztuhnul a při krájení se nerozjížděl. Dort nejlépe nakrájíte tak, že rozkrojíte na poloviny, pak na čtvrtiny a teprve potom krájíte jednotlivé klínky.

Tento recept jsem připravila ve spolupráci s českým výrobcem nerezového nádobí Fabini. Děkuji za podporu mého blogu!

DORTY

Moje kuchařka je plná těch nejlepších receptů na dorty, které znám.

Objednávky kuchařky Dorty