Dort už jsme snědli, za víkend a ve dvou. Což je docela slušný výkon, myslím.
Piškotový dort s mascarpone
Piškotový korpus
4 vajíčka
160 g hladké mouky
160 g cukru krystal
1 lžička propeče /PRášku DO PEčiva/
trocha vody
špetka soli
nastrouhaná kůra z jednoho bio citronu
Bílky vyšlehejte se špetkou soli a lžící ledové vody do polotuha. Až sníh zhoustne, přidejte 1/2 cukru a vyšlehejte tuhý sníh (špičky musí zůstat stát).
Žloutky a zbylý cukr šlehejte 4 minuty.
Mezitím si dejte vařit vodu, pak přilejte 5 lžic do žloutkové směsi a šlehejte ještě minutu. Nakonec přimíchejte citronovou kůru.
Smíchejte mouku s prdopečem. Do žloutkové směsi vsypte třetinu mouky a zamíchejte. Přidejte 1/3 bílků a pomalu vmíchejte, aby bílky neztratily svůj objem. Přidejte další třetinu mouky a pak zas třetinu bílků, zbytek mouky a bílků a vymíchejte krásně vláčné těsto.
Dno formy o průměru 18 cm vyložte pečícím papírem. Boky formy potřete máslem a vyložte pečicím papírem tak, aby převyšoval formu o osm centimetrů. Díky máslu papír k formě přilne a nebude se odchlipovat.
Těsto nalejte do formy a dejte péct asi na hodinu při 150 - 160 stupních. Troubu za nic na světě neotevírejte během pečení, piškot by se nemusel nafouknout, nebo by se uprostřed propadl. Nakonec vyzkoušejte špilkem, jestli je propečený. Vytáhněte z trouby a nechejte chvíli vychladnout, pak vyklopte z formy na mřížku, dort překlopte a nechejte vychladnout.
Krém
400 g mascarpone
200 g plnotučného tvarohu
cukr moučka podle chuti
50 g čokolády na ozdobu
Smíchejte cukr a tvaroh a mixujte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte mascarpone a mixujte jen krátce, dokud není krém hladký. Umístěte na chvíli do lednice.
Dort rozřízněte na tři vrstvy. Mezi každou vrstvu natřete část krému. Dejte na chvíli do lednice, aby vše ztuhlo.
Dort potřete krémem z mascarpone, nejdříve jen tenkou vrstvou, která zachytí případné drobečky, a potom zbytkem krému. Uhlaďte nožem, posypejte nasekanou čokoládou a nechejte ještě nějakou dobu v lednici. Dort je nejlepší den poté.