Dort už jsme snědli, za víkend a ve dvou. Což je docela slušný výkon, myslím.
Piškotový dort s mascarpone
V kategorii:
Piškotový dort s mascarpone
Piškotový korpus
- 4 vajíčka
- 160 g hladké mouky
- 160 g cukru krystal
- 1 lžička propeče /PRášku DO PEčiva/
- trocha vody
- špetka soli
- nastrouhaná kůra z jednoho bio citronu
- Bílky vyšlehejte se špetkou soli a lžící ledové vody do polotuha. Až sníh zhoustne, přidejte 1/2 cukru a vyšlehejte tuhý sníh (špičky musí zůstat stát).
- Žloutky a zbylý cukr šlehejte 4 minuty.
- Mezitím si dejte vařit vodu, pak přilejte 5 lžic do žloutkové směsi a šlehejte ještě minutu. Nakonec přimíchejte citronovou kůru.
- Smíchejte mouku s prdopečem. Do žloutkové směsi vsypte třetinu mouky a zamíchejte. Přidejte 1/3 bílků a pomalu vmíchejte, aby bílky neztratily svůj objem. Přidejte další třetinu mouky a pak zas třetinu bílků, zbytek mouky a bílků a vymíchejte krásně vláčné těsto.
- Dno formy o průměru 18 cm vyložte pečícím papírem. Boky formy potřete máslem a vyložte pečicím papírem tak, aby převyšoval formu o osm centimetrů. Díky máslu papír k formě přilne a nebude se odchlipovat.
- Těsto nalejte do formy a dejte péct asi na hodinu při 150 - 160 stupních. Troubu za nic na světě neotevírejte během pečení, piškot by se nemusel nafouknout, nebo by se uprostřed propadl. Nakonec vyzkoušejte špilkem, jestli je propečený. Vytáhněte z trouby a nechejte chvíli vychladnout, pak vyklopte z formy na mřížku, dort překlopte a nechejte vychladnout.
Krém
- 400 g mascarpone
- 200 g plnotučného tvarohu
- cukr moučka podle chuti
- 50 g čokolády na ozdobu
- Smíchejte cukr a tvaroh a mixujte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte mascarpone a mixujte jen krátce, dokud není krém hladký. Umístěte na chvíli do lednice.
- Dort rozřízněte na tři vrstvy. Mezi každou vrstvu natřete část krému. Dejte na chvíli do lednice, aby vše ztuhlo.
- Dort potřete krémem z mascarpone, nejdříve jen tenkou vrstvou, která zachytí případné drobečky, a potom zbytkem krému. Uhlaďte nožem, posypejte nasekanou čokoládou a nechejte ještě nějakou dobu v lednici. Dort je nejlepší den poté.