Čokoládový dort s borůvkovým sněhovým máslovým krémem

Zajímalo mě, jak bude chutnat sněhový máslový krém společně s borůvkovým pyré. Moc dobře. Po vychlazení má jemnou konzistenci, rozhodně není příliš tuhý, jak máslové krémy bývají. K tomu jsem jen tak od oka umíchala čokoládový korpus, abysme krém měli čím zajídat. Ovšem krém byl tak dobrý a korpus krásně vláčný, že vám sem musím sepsat celý recept! 

Pár poznámek úvodem

  • Tento čokoládový korpus umícháte i v ruce, postačí vám ruční metlička. Je ovšem velmi důležité, abyste suché ingredience prosáli do těsta přes jemné sítko, jinak by v korpusu mohly být hrudky. 
  • Aby byl dort opravdu vláčný, upečený korpus před skládáním dortu provlhčíte cukrovým sirupem. Podle receptu ho ovšem připravíte o dost víc, než je třeba na jeden dort, a tak zbylý sirup skladujte v lednici a malé množství použijte vždy, když pečete dort. 
  • Sněhový bílkový máslový krém připravte podle tohoto podrobného receptu, pokud jste ho dosud nikdy nedělali. Má svá úskalí, se kterými vám můj článek pomůže.
  • Místo borůvkového pyré můžete použít třeba i malinové, rybízové nebo ostružinové. Prostě cokoli kyselkavého.

Čokoládový dort s borůvkovým sněhovým máslovým krémem

dort o průměru 24 cm, 12 porcí

Korpus

  • 3 vejce vel. M
  • 135 ml smetany ke šlehání
  • 155 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 80 g másla
  • 140 g hladké mouky
  • 45 g holandského kakaa
  • 1 prášek do pečiva (12 g)

Krém

  • 3 bílky (90 g)
  • 150 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 200 g másla, na kostičky nakrájeného
  • 100 g pyré z lesních borůvek (borůvky rozmixujte tyčovým mixérem)
  • 1 lžíce limetkové šťávy

Cukrový sirup

Cukrový sirup slouží k provlhčení korpusů, ty budou vláčné a mnohem chutnější. Z tohoto množství surovin připravíte mnohem více sirupu, než kolik je potřeba na jeden dort - bude vám stačit přibližně 60 ml.

Cukrový sirup po vychladnutí nalijte do skleněné lahve a skladujte v lednici. Používejte vždy, když budete péct dorty. 

  • 250 ml vody
  • 175 g krupicového cukru

Na dokončení

  • 50-70 g lesních borůvek (čerstvých nebo mražených)
  • 20 g vysokoprocentní hořké čokolády

Korpus

  1. Vejce a smetanu na korpus a máslo do krému vytáhněte z lednice alespoň dvě až tři hodiny před přípravou, aby měly suroviny pokojovou teplotu.
  2. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem, dno i boky formy.
  3. Troubu předehřejte na 165 °C, program rovnoměrné pečení shora i zdola.
  4. Do větší misky dejte vejce, smetanu, cukr a sůl a ruční metličkou rozmíchejte do hladka. 
  5. Máslo rozpusťte a nechejte zchladnout. 
  6. Do další misky prosijte mouku, kakao, prášek do pečiva a promíchejte.
  7. Zchladlé máslo a směs mouky přidejte k tekuté složce těsta, promíchejte a nalijte do formy.
  8. Korpus pečte 45-50 minut. Pro jistotu vyzkoušejte špejlí, jestli už je těsto upečené (špejle musí z těsta vyjít suchá). 
  9. Korpus nechejte ve formě vychladnout a poté ho rozkrojte na 2 pláty.

Cukrový sirup

  1. Do hrnce dejte vodu s cukrem a na mírném plameni vařte, dokud se cukr nerozpustí.
  2. Sirup nechejte zchladnout a pak přelijte do skleněné lahve. Skladujte v lednici.
  3. Na přípravu dortu si do malého hrníčku odlijte cca 60 ml sirupu.

Krém

  1. Sněhový bílkový máslový krém se nejlépe bude šlehat v kuchyňském mixéru (sama používám Kitchen Aid Artisan), protože u něj nemusíte celou dobu stát. Příprava krému zabere přibližně 25 minut.
  2. Nejprve si připravte si bílkový základ. Do nerezové misky dejte bílky s cukrem. Nádobu postavte nad vodní lázeň a za stálého míchání zahřívejte, dokud se všechen cukr nerozpustí - pokud trošku bílkové směsi rozemnete mezi prsty, nesmíte cítit krystalky cukru.
  3. Míchejte ještě alespoň dvě minuty nad vodní lázní, aby se vejce pasterizovala, ale pozor, ať je neuvaříte!
  4. Bílky přemístěte do kuchyňského robotu, přidejte špetku soli a šlehejte 10-15 minut, dokud se z bílků nestane nadýchaný a lesklý sníh, který má pokojovou teplotu.
  5. Nyní můžete šlehací nástavec vyměnit za plochý nástavec na třená těsta, ale není to nutné.
  6. Do krému po kouscích o velikosti 1 lžíce zašlehávejte máslo, další přidejte až ve chvíli, kdy se předchozí kousek zcela zapracoval.
  7. Krém může lehce zřídnout, ale přidávejte další máslo a stále míchejte, spraví se.
  8. Nyní do krému nalijte borůvkové pyré a několik minut šlehejte. Sem tam seškrábněte ze stěn mísy, aby byl krém dobře promíchaný.
  9. Hotový krém ihned použijte, pokud byste ho dali do lednice, ztuhnul by.

Dokončení dortu

  1. Spodní část korpusu položte na servírovací talíř. Pomocí lžíce nebo mašlovačky na něj rozetřete polovinu cukrového sirupu, druhou část sirupu natřete na druhou polovinu korpusu.
  2. Na spodní část korpusu natřete 1/2 krému a uhlaďte. Posypejte borůvkami a přiklopte druhou polovinou korpusu.
  3. Horní část dortu potřete tenkou vrstvou krému a boky dortu i vršek zarovnejte pomocí cukrářské špachtle.
  4.  Zbylý krém (cca 1/3 celkového množství) přemístěte do cukrářského sáčku se zubatou špičkou. Použila jsem špičku s jemnými zoubky o průměru 18 mm.
  5. Na dort udělejte pusinky z krému.
  6. Čokoládu nasekejte, posypejte vršek dortu a dejte alespoň na 5 hodin vychladit do lednice.
  7. Dort vytáhněte z lednice alespoň půl hodiny před servírováním, aby krém lehce povolil a nebyl tak studený.
  8. Krájejte velmi ostrým nožem, jehož čepel nejdříve nahřejte. To uděláte tak, že nalejete vroucí vodu do vyššího hrnku a ponoříte do něj na několik sekund čepel nože. Čepel osušte a krájejte. Řezy budou velmi přesné. Přes každým dalším řezem opakujte. 
  9. Dort snězte během tří dnů.

DORTY

Moje kuchařka vyjde letos na podzim a bude plná těch nejlepších receptů na dorty, které znám.

Objednávky kuchařky Dorty