Čokoládový dort s borůvkovým sněhovým máslovým krémem
dort o průměru 24 cm, 12 porcí
Korpus
  - 3 vejce vel. M
 
  - 135 ml smetany ke šlehání
 
  - 155 g krupicového cukru
 
  - špetka soli
 
  - 80 g másla
 
  - 140 g hladké mouky
 
  - 45 g holandského kakaa
 
  - 1 prášek do pečiva (12 g)
 
Krém
  - 3 bílky (90 g)
 
  - 150 g krupicového cukru
 
  - špetka soli
 
  - 200 g másla, na kostičky nakrájeného
 
  - 100 g pyré z lesních borůvek (borůvky rozmixujte tyčovým mixérem)
 
  - 1 lžíce limetkové šťávy
 
Cukrový sirup
Cukrový sirup slouží k provlhčení korpusů, ty budou vláčné a mnohem chutnější. Z tohoto množství surovin připravíte mnohem více sirupu, než kolik je potřeba na jeden dort - bude vám stačit přibližně 60 ml.
Cukrový sirup po vychladnutí nalijte do skleněné lahve a skladujte v lednici. Používejte vždy, když budete péct dorty. 
  - 250 ml vody
 
  - 175 g krupicového cukru
 
Na dokončení
  - 50-70 g lesních borůvek (čerstvých nebo mražených)
 
  - 20 g vysokoprocentní hořké čokolády
 
Korpus
  - Vejce a smetanu na korpus a máslo do krému vytáhněte z lednice alespoň dvě až tři hodiny před přípravou, aby měly suroviny pokojovou teplotu.
 
  - Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem, dno i boky formy.
 
  - Troubu předehřejte na 165 °C, program rovnoměrné pečení shora i zdola.
 
  - Do větší misky dejte vejce, smetanu, cukr a sůl a ruční metličkou rozmíchejte do hladka. 
 
  - Máslo rozpusťte a nechejte zchladnout. 
 
  - Do další misky prosijte mouku, kakao, prášek do pečiva a promíchejte.
 
  - Zchladlé máslo a směs mouky přidejte k tekuté složce těsta, promíchejte a nalijte do formy.
 
  - Korpus pečte 45-50 minut. Pro jistotu vyzkoušejte špejlí, jestli už je těsto upečené (špejle musí z těsta vyjít suchá). 
 
  - Korpus nechejte ve formě vychladnout a poté ho rozkrojte na 2 pláty.
 
Cukrový sirup
  - Do hrnce dejte vodu s cukrem a na mírném plameni vařte, dokud se cukr nerozpustí.
 
  - Sirup nechejte zchladnout a pak přelijte do skleněné lahve. Skladujte v lednici.
 
  - Na přípravu dortu si do malého hrníčku odlijte cca 60 ml sirupu.
 
Krém
  - Sněhový bílkový máslový krém se nejlépe bude šlehat v kuchyňském mixéru (sama používám Kitchen Aid Artisan), protože u něj nemusíte celou dobu stát. Příprava krému zabere přibližně 25 minut.
 
  - Nejprve si připravte si bílkový základ. Do nerezové misky dejte bílky s cukrem. Nádobu postavte nad vodní lázeň a za stálého míchání zahřívejte, dokud se všechen cukr nerozpustí - pokud trošku bílkové směsi rozemnete mezi prsty, nesmíte cítit krystalky cukru.
 
  - Míchejte ještě alespoň dvě minuty nad vodní lázní, aby se vejce pasterizovala, ale pozor, ať je neuvaříte!
 
  - Bílky přemístěte do kuchyňského robotu, přidejte špetku soli a šlehejte 10-15 minut, dokud se z bílků nestane nadýchaný a lesklý sníh, který má pokojovou teplotu.
 
  - Nyní můžete šlehací nástavec vyměnit za plochý nástavec na třená těsta, ale není to nutné.
 
  - Do krému po kouscích o velikosti 1 lžíce zašlehávejte máslo, další přidejte až ve chvíli, kdy se předchozí kousek zcela zapracoval.
 
  - Krém může lehce zřídnout, ale přidávejte další máslo a stále míchejte, spraví se.
 
  - Nyní do krému nalijte borůvkové pyré a několik minut šlehejte. Sem tam seškrábněte ze stěn mísy, aby byl krém dobře promíchaný.
 
  - Hotový krém ihned použijte, pokud byste ho dali do lednice, ztuhnul by.
 
Dokončení dortu
  - Spodní část korpusu položte na servírovací talíř. Pomocí lžíce nebo mašlovačky na něj rozetřete polovinu cukrového sirupu, druhou část sirupu natřete na druhou polovinu korpusu.
 
  - Na spodní část korpusu natřete 1/2 krému a uhlaďte. Posypejte borůvkami a přiklopte druhou polovinou korpusu.
 
  - Horní část dortu potřete tenkou vrstvou krému a boky dortu i vršek zarovnejte pomocí cukrářské špachtle.
 
  -  Zbylý krém (cca 1/3 celkového množství) přemístěte do cukrářského sáčku se zubatou špičkou. Použila jsem špičku s jemnými zoubky o průměru 18 mm.
 
  - Na dort udělejte pusinky z krému.
 
  - Čokoládu nasekejte, posypejte vršek dortu a dejte alespoň na 5 hodin vychladit do lednice.
 
  - Dort vytáhněte z lednice alespoň půl hodiny před servírováním, aby krém lehce povolil a nebyl tak studený.
 
  - Krájejte velmi ostrým nožem, jehož čepel nejdříve nahřejte. To uděláte tak, že nalejete vroucí vodu do vyššího hrnku a ponoříte do něj na několik sekund čepel nože. Čepel osušte a krájejte. Řezy budou velmi přesné. Přes každým dalším řezem opakujte. 
 
  - Dort snězte během tří dnů.
 
