Kladdkaka muffiny se slaným karamelem

V kategoriích:

Švédská kladdkaka je dokonale hutný čokoládový koláč, něco na způsob brownies. Tentokrát jsem těsto rozdělila do formiček na muffiny a naplnila slaným karamelem. Komu jsem právě udělala chutě?

  • Původní recept na kladdkaku najdete tady a také v kuchařce FIKA, tam je trochu vylepšená verze s čokoládovou polevou. 
  • Podle receptu upečete 6 muffinů, klidně ale množství rovnou zdvojnásobte.
  • Jde to i bez lepku - hladkou mouku vyměňte za libovolnou oříškovou. 
  • Muffiny můžete bez obav zamrazit v krabičce nebo v mrazicím sáčku. V mrazáku vydrží asi 3 měsíce.
  • Po vytažení z mrazáku je nechejte 15 minut stát, aby trochu povolily, a pak se do nich můžete pustit.

Kladdkaka muffiny se slaným karamelem

na 6 kousků

Těsto

  • 100 g másla
  • 110 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 50 g hladké mouky
  • 30 g kakaa
  • špetka soli

Slaný karamel

  • 100 g krupicového cukru
  • 25 ml vody
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1/2–1 lžička soli, podle chuti
  • 20 g másla

Těsto

  1. Troubu rozehřejte na 175 °C a formičku na muffiny vyložte papírovými košíčky.
  2. Máslo rozpusťte a nechejte zchladnout. V misce ho promíchejte s cukrem a vejci. 
  3. Do jiné misky dejte mouku, kakao, sůl. Promíchejte, prosejte přes sítko, aby ve směsi nebyly hrudky, a přisypejte k tekutému základu těsta.
  4. Metličkou zamíchejte, aby vzniklo husté těsto.
  5. Lžící nebo cukrářským sáčkem rovnoměrně naplňte formičky a pečte přibližně 12 minut. Záleží ale na tom, jak silně vaše trouba peče. Muffiny jsou hotové, když prostředek těsta stále vypadá trochu neupečeně, ale okraje už jsou hotové. Důležité je, abyste muffiny nepřepekli, ztratily by svou typickou strukturu (ty moje by snesly o minutku kratší dobu pečení, aby byly ještě víc mazlavé).
  6. Muffiny vytáhněte z trouby a nechejte asi půl hodiny chladnout. Pak ho jejich středu pořádný udělejte důlek – třeba lžící nebo malou skleničkou. Důlek později naplníte karamelem. 
  7. Muffiny prozatím vložte chladit do lednice.

Slaný karamel

  1. Do hrnce nasypejte cukr, přilijte vodu a metličkou promíchejte.
  2. Hrnec dejte na plotnu a na středním stupni přiveďte k varu. Vařte 10–15 minut. Během této doby se vyvaří voda a cukr bude bublat, následně získá zlatavou barvu a typickou karamelovou vůni. Pokud se karamel vaří příliš rychle, ztlumte teplotu. 
  3. Za žádnou cenu nemíchejte, v karamelu by se vytvořily velké krystaly cukru. Pokud se na povrchu tvoří cukrový škraloup, přiklopte poklicí, škraloup se tak během několika minut rozpustí. 
  4. Smetanu ohřejte, aby byla velmi teplá, přisypejte do ní sůl a promíchejte. 
  5. Zlatavý karamel stáhněte z plotýnky, aby se již nevařil, a malým pramínkem do něj přilévejte smetanu. V této chvíli začne karamel bublat a jeho objem se několikrát zvětší. Pozor, ať se nepopálíte. Promíchejte kovovou metličkou.
  6. Přidejte máslo a promíchejte, aby se rozpustilo. Slaný karamel je hotový.

Dokončení

Důlky v muffinech naplňte ještě teplým karamelem a nechejte 2 hodiny chladit v lednici. Před servírováním můžete posypat maldonskou solí. 

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny