Prinsesstårta je jeden z nejoblíbenějších dortů ve Švédsku. Piškotový korpus s jahodovou marmeládou, pudinkovým krémem, kopcem šlehačky a to všechno překryté zeleným marcipánem s růží na vršku. Dnes už jej seženete třeba i v růžové variaci, ale zelená je prostě klasika.
Dort je pojmenován po švédských princeznách, jejichž učitelka Jenny Åkerström dort vymyslela, v původním znění se jmenoval jen Zelený dort, ale princezny jím byly tak nadšené, že se název změnil na dnešní Princeznin dort. Recept vyšel poprvé v knize Prinsessornas nya kokbok v roce 1948 a od té doby je pořád oblíbený.
Nebudu vám nic nalhávat, vytvořit toto dílko je pořádná piplačka a člověk se u toho i zapotí. Ale kdybyste věděli, jak moc dobrý potom je...

Fotky pocházejí z nádherné kavárny Café Limtorget ve švédském Lidköpingu, která vypadá jako domeček pro panenky.