Čokoládový dort

Moc ráda peču dorty, ale to vy víte. Recept na nejčokoládovější čokoládový dort mám od maminky mého muže. Ona ho peče jako buchtu na plech, já zase jako dort.

Recept je na blogu už roky a stále patří mezi vaše nejoblíbenější (což naprosto chápu!). Proto jsem recept oprášila a přepsala tak, aby se vám podle něj peklo ještě snadněji. P.S. Vyšperkovanou verzi čokoládového dortu najdete v mé nové kuchařce Dorty.

Poznámky k receptu

  • Čokoládový dort stojí a padá s čokoládou, kterou použijete. Vybírejte tu, která vám opravdu chutná, a zkuste se poohlédnout po malých čokoládovnách, kde se čokoláda vyrábí ručně, s velkou péčí a z prvotřídních surovin.
  • Aby se bílky dobře vyšlehaly, je velmi důležité používat čistou, odmaštěnou mísu. Doporučuji použít nerezovou nebo skleněnou. Před šleháním do ní nalijte lžičku octa a ubrouskem ji utřete do sucha.
  • Pro přípravu čokoládového krému použijte trvanlivou smetanu v plastových kelímcích. Smetana v tetrapaku může mít jinou strukturu (tuk a tekutina bývají oddělené) a krém by se mohl srazit.

Na fotce vidíte řez dortu. Mezi jednotlivé vrstvy jsem přidala domácí pomerančovou marmeládu.

Dorty jsou vymazlené. Nekupuji kuchařky od každého blogera, dost si vybírám. Ne každá stojí za to, jak obsahem, tak provedením. Vaše jsou výjimkou – jsou precizně zpracované, nešetříte na kvalitě papíru, máte krásnou grafiku a vazbu. Ale hlavně, recepty vždy fungují. Můj oblíbený bezlepkový makový dort je vždy žádaný na každou domácí i pracovní oslavu. Děkuju, kniha se Vám fakt povedla!“ Dominika 

Čokoládový dort s čokoládovým krémem

korpus

(jako odměrku můžete použít kelímek od zakysané smetany)

  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 1 kelímek krupicového cukru (160 g)
  • 1 kelímek zakysané smetany (180 g)
  • 1 kelímek oleje (160 ml)
  • 30 ml vody
  • 1 kelímek kakaa holandského typu (75 g)
  • 1 kelímek hladké mouky (140 g)
  • 1 prášek do pečiva (10 g) 

čokoládový krém

  • 400 ml 33% smetany ke šlehání 
  • 250 g 70% čokolády 
  • 50 g másla 
  • špetka soli

korpus 

  1. Dno dortové formy o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem. 
  2. Troubu předehřejte na 170 °C.  
  3. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. 
  4. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do polotuha. Přidejte třetinu cukru a pokračujte ve šlehání, dokud sníh nebude pevný. 
  5. Žloutky vyšlehejte se zbylým cukrem do světlé a nadýchané pěny, trvá to asi 5 minut. 
  6. Ke žloutkům přidejte zakysanou smetanu, olej, vodu a promíchejte. 
  7. Do jiné misky prosejte kakao, mouku a prášek do pečiva, aby se celá směs provzdušnila a nebyly v ní hrudky. 
  8. Do žloutkového základu nasypejte směs mouky a zamíchejte. 
  9. Ručně a po částech přimíchejte bílkový sníh. Míchejte pomalu, aby bílky neztratily svůj objem.  
  10. Těsto nalijte do formy a pečte 45–50 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli už je korpus propečený. Špejle musí vyjít z těsta suchá.  
  11. Korpus nechejte vychladnout a pak ho rozřízněte na 3 pláty. Pokud je vršek příliš vyboulený, můžete ho seříznout. 

čokoládový krém 

  1. Smetanu vlijte do hrnce a přiveďte k varu. 
  2. Do kovové misky nalámejte čokoládu, přidejte máslo a sůl. 
  3. Vroucí smetanu přelijte přes čokoládu, nechejte pár minut odstát a rozmíchejte dohladka. Čokoládový krém vložte na 3–5 hodin do lednice, kde ztuhne. 
  4. Před použitím krém vyšlehejte mixérem, trvá to jen minutku. Krém získá světlejší barvu a bude mít velmi příjemně roztíratelnou konzistenci.

dokončení dortu 

  1. Na tác položte spodní část korpusu a natřete ji vrstvou čokoládového krému. Přiklopte horní (vyboulenou) částí korpusu. Na ni natřete další vrstvu krému. Přiklopte prostřední částí korpusu – tím pádem bude dort na povrchu rovný. 
  2. Dort zvenku obmažte zbylým krémem. Strany dortu uhlaďte a na povrchu vytvořte vzor pomocí vypouklé strany lžíce. Vložte na půl hodiny do lednice. 
  3. Následující krok způsobí, že krém na dortu bude působit uhlazeněji a jakoby matným dojmem. Připravte si hrnek plný vroucí vody a cukrářskou špachtli. Špachtli nechejte několik sekund nahřát ve vodě, osušte ji a ještě teplou čepelí pomalu přejíždějte po stranách dortu. Krém se vyhladí a získá matný povrch. 
  4. Dort nechejte do druhého dne odležet v lednici, aby se všechny chutě propojily. 
  5. Půl hodiny před konzumací dort vytáhněte z lednice, aby získal pokojovou teplotu. Krájejte nožem s čepelí nahřátou v hodné vodě, aby byly řezy přesné. 
  6. Čokoládový dort vydrží v lednici 3–4 dny.

DORTY

Moje kuchařka je plná těch nejlepších receptů na dorty, které znám.

Objednávky kuchařky Dorty