Dlouho, dlouho jsem hledala recept na dokonale vláčné brownies, které bude zároveň aspoň trochu zdravé. Zkoušela jsem brownies z ovesných vloček, ale to nikdy nebylo úplně ono. Další pokusy se odehrály s řepou, která dodá koláči sladkost, příjemnou zemitou chuť a načervenalou barvu. Řepa tam opravdu jde cítit, moc se k čokoládě hodí. A vykouzlí tu správnou brownie strukturu.
Brownies z červené řepy
V kategorii:
Brownies z červené řepy
- 500-550 g syrové červené řepy
- 2 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 110 g másla
- 50 ml medu
- 60 g kakaa
- 1 lžička mletého kardamomu nebo skořice
- 115 g hladké špaldové mouky
- 100 g 70% čokolády nasekané najemno
- Řepu dejte do hrnce, zalijte vodou a vařte asi hodinu do změknutí. Nechejte ji vychladnout, oloupejte a rozmixujte na hladké pyré.
- V mixéru vyšlehejte vejce se solí do pěny.
- Máslo rozpusťte a nechejte vychladnout.
- K vajíčkům přidejte máslo, med, pyré a promíchejte.
- Do těsta přisypejte prosáté kakao, kardamom a mouku a polovinu nasekané čokolády. Pořádně promíchejte.
- Troubu vyhřejte na 180 °C. Obdélníkovou formu o rozměru 20x30 cm (nebo kulatou o průměru 24 cm) vyložte pečicím papírem.
- Těsto nalijte do formy, posypejte zbylou čokoládou a pečte 20-25 minut. Když do těsta zabodnete špejli, vyjde ven téměř suchá. Přepečení a suchého brownies se bát nemusíte, díky řepě bude vláčné.
- Hotový koláč nechejte vychladnout a pak přemístěte do lednice, kde vydrží i 4 dny.