Dnešní recept jsem získala ne jednom z mých rekvalifikačních cukrářských kurzů. Tam se dělal z věci zvané tažný margarín (úplně se vám na to sbíhají sliny, co?). Já ho dělám z másla, protože to je rozdíl jako kočka a pes.
Třené linecké je dost náchylné těsto, snadno se srazí a spaří. V místnosti by neměl být průvan, do cukrářského sáčku musí jít těsto po částech, aby se nesrazilo teplem vašich rukou a v místnosti by mělo být maximálně 22 stupňů. Alespoň tak nás to učili na kurzech.
Některé suroviny si musíte nahřát na teplotu 37 stupňů, tím dosáhnete nejlepších třených lineckých koleček na světě. Mouka se může nahřát v misce v mikrovlnce nebo v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem. Musí vás pak příjemně hřát do ruky. Pokud je mouka moc horká, přesejte ji přes síto, tím trochu zchladne.
Máslo se zase dá nahřát v mikrovlnce nebo v kastrůlku na plotně, aby bylo trochu tekutější, ale pozor, nesmí být úplně rozpuštěné. Nebo ho vytáhněte z lednice třeba dvě hodiny předem, aby bylo úplně změklé.
Škrob pomáhá, aby se kolečka tolik nerozpadala. Třené linecké je totiž opravdu křehoučké. Místo kukuřičného škrobu můžete také použít třeba vanilkový pudink, ale kukuřičný škrob je nejjemnější a nejvhodnější pro použití v cukrařině.
Ale hlavně se nebojte, není to tak hrozné, jak se zdá. Mně se to těsto ještě nikdy nepodařilo zvorat a tak nevím proč by se nemělo povést i vám.