Linecké ze špaldové mouky

Ještě když jsem chodila na rekvalifikační cukrářské kurzy, pekli jsme tam tohle linecké. Sice nebylo z másla, ale z margarínu, vanilku nevidělo ani z vlaku, ale jeho konzistence byla úžasná a tak křehoučká, až se rozplývalo na jazyku. Proto jsem recept převzala a s malými úpravami a přidáním dobrých surovin vám ho teď chci předat.

Linecké jsem pekla s dvouměsíčním miminkem. Myslela jsem si, že to na pohodu zvládnem, ale Jeníček se rozhodl nedat mi v posledních dnech více než 10 minut času v kuse, pak už se zase chce chovat. Takže v pátek jsem těsto namíchala, v sobotu upekla jeden plech, další až v neděli, o půlnoci mezi kojením jsem srdíčka pocukrovala a během pondělka naplnila. Teď chvíli spinká, brouček malý, a já mám čas napsat vám recept.

Linecké těsto se tradičně dělá tak, že studené máslo propracujete se zbylými surovinami. V tomto receptu je to však jinak. Změklé máslo se šlehá (nebo správně cukrářsky řečeno tře) s cukrem, poté se do této našlehané hmoty přidají žloutky a nakonec sypké suroviny.

Mouku můžete použít klasickou hladkou pšeničnou (pozor na kvalitu mouky, musí mít hodně lepku, jinak se těsto bude drolit), ale mně se líbí tahle o něco málo zdravější verze z hladké špaldové. Stejně tak cukr klidně nahraďte bílým moučkovým.

Do těsta můžete přidat buď semínka z 1/2 vanilkového lusku nebo nastrouhanou kůru z 1 bio citronu, to záleží na vašich chuťových preferencích.

Jakou marmeládu? Doporučuji spíš kyselejší. Rybízovou, višňovou nebo třeba švestkovou s pomerančem, kterou jsem vybrala já.

Po upečení a naplnění je linecké za několik hodin rozležené a ručím vám za to, že jakmile ochutnáte jeden kousek, nebudete moci odolat dalšímu!

Linecké ze špaldové mouky

na 2-3 plechy

  • 165 g másla
  • 90 g třtinového moučkového cukru + na posypání
  • 2 žloutky (přesněji 30-40 g)
  • semínka z 1/2 vanilkového lusku
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • špetka soli
  1. Máslo a vejce vytáhněte z lednice přibližně dvě hodiny před pečením, aby měly čas dojít do pokojové teploty.
  2. Těsto můžete míchat ručním mixérem (metličkami vyšlehejte máslo s cukrem a pak zašlehejte vejce, mouku však přimíchejte už ručně) nebo v kuchyňském robotu (tam použijte nástavec na křehká těsta, který udělá celé těsto za vás).
  3. Máslo s cukrem vyšlehejte do světlé nadýchané pěny a poté zašlehejte žloutky s vanilkou.
  4. Mouku prosejte, smíchejte se solí a rychle zapracujte do těsta.
  5. Z těsta vytvořte bochánek a nechejte ho přes noc odpočinout v lednici.
  6. Další den předehřejte troubu na 180 °C. Dva plechy na pečení vyložte pečicím papírem.
  7. Z těsta vyválejte plát o tloušťce asi 3 mm a vykrajujte tvary. Pečte 5-8 minut, dokud nezezlátnou. Doporučuji péct plechy po jednom, linecké se rádo připaluje.
  8. Nechejte vychladnout.
  9. Vršky pocukrujte a plňte pořádnou vrstvou marmelády. Nechejte je takto třeba dvě hodiny stát, marmeláda se nasákne do těsta a to zkřehne a zvláční. Pak přemístěte do vzduchotěsné krabičky a nechejte ještě dva dny odležet, aby bylo dokonalé.
  10. Hotové linecké skladujte v chladnější místnosti a doufejte, že do Vánoc něco zbyde.

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika