Rok švédského pečení – čokoládové kuličky chokladbollar

V kategoriích:

Vítejte u celoroční série receptů, ve které spolu projdeme rokem švédského jídla. Každý měsíc si společně připravíme jeden tradiční sladký recept, který v daném měsíci slaví svůj den. V květnu jsou to nepečené čokoládové kuličky chokladbollar, svůj den mají 11.5.

  • Recept na kuličky se poprvé objevil v roce 1943 v novinách Svenska dagbladet. Ve 40. letech byla strava velmi jednoduchá, ingredience na pečení nebyly snadno k dostání, a tak se recept na kuličky připravené jen z několika málo surovin ve švédských domácnostech rychle zabydlel.
  • Původně se kuličky jmenovaly negerbollar. Slovo má však silnou konotaci s otroctvím a dneska už se nepoužívá. Místo toho se kuličkám říká čokoládové, kokosové nebo ovesné.
  • Ve Švédsku jde o oblíbenou sladkost, mají je v každé kavárně. U nás je můžete ochutnat třeba v IKEA. 
  • Kuličky chokladbollar slaví svůj den 11. května. 

Švédské čokoládové kuličky chokladbollar

  • 100 g másla nebo kokosového másla
  • 140 g jemných ovesných vloček
  • 100 g prosátého cukru moučka
  • 3–4 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • 3 lžíce silné černé kávy
  • 1/2 lžičky vanilkové pasty
  • 100 g strouhaného kokosu na obalení
  1. Máslo (ať už to běžné nebo kokosové) rozpusťte a nechejte zchladnout. 
  2. V míse smíchejte vločky, cukr, kakao a sůl. Přidejte kávu, vanilku a máslo.
  3. Promíchejte a vypracujte lepkavou čokoládovou hmotu. 
  4. Navlhčenýma rukama tvořte kuličky o průměru 3 cm.
  5. Kokos nasypejte do misky a kuličky v něm obalte.  
  6. Kuličky vložte alespoň na hodinu do lednice, kde ztuhnou. Pak už je čas ochutnat!

Tak co, pustíte se do nich? Nezapomeňte kuličky nasdílet na sociální sítě s hashtagy #RokSvedskehoPeceni a #devceuplotny, abych se také mohla pokochat 💗.