Vítejte u celoroční série receptů, ve které spolu projdeme rokem švédského jídla. Každý měsíc si společně připravíme jeden tradiční sladký recept, který v daném měsíci slaví svůj den. V květnu jsou to nepečené čokoládové kuličky chokladbollar, svůj den mají 11.5.
- Recept na kuličky se poprvé objevil v roce 1943 v novinách Svenska dagbladet. Ve 40. letech byla strava velmi jednoduchá, ingredience na pečení nebyly snadno k dostání, a tak se recept na kuličky připravené jen z několika málo surovin ve švédských domácnostech rychle zabydlel.
- Původně se kuličky jmenovaly negerbollar. Slovo má však silnou konotaci s otroctvím a dneska už se nepoužívá. Místo toho se kuličkám říká čokoládové, kokosové nebo ovesné.
- Ve Švédsku jde o oblíbenou sladkost, mají je v každé kavárně. U nás je můžete ochutnat třeba v IKEA.
- Kuličky chokladbollar slaví svůj den 11. května.

- V kuličkách je káva – pokud si kuličky budou dávat i děti, vyměňte ji za stejné množství mléka.
- Místo másla použijte kokosové máslo (pozor, není to kokosový olej, ale celá rozmixovaná dužina kokosu) a kuličky jsou rázem bez laktózy a vhodné i pro vegany.
- Kuličky můžete obalit také v mletých lískových oříšcích, v pistáciích, v malinovém prachu nebo v perlovém cukru.