Rok švédského pečení – semly
Tento recept vyšel na blogu už v roce 2014, po těch letech jsem ho trochu oprášila a popsala postup o něco srozumitelněji.
Vítejte u celoroční série receptů, ve které spolu projdeme rokem švédského jídla. Každý měsíc si společně upečeme jeden tradiční sladký recept, který v daném měsíci slaví svůj den. V březnu, přesněji 4.3., to jsou semly!
Semly (ve švédštině jedna semla, několik semlor) jsou měkoučké a nadýchané bochánky z kynutého těsta plněné mandlovou náplní, šlehačkou a poprášené cukrem.
Jsou tradičním švédským pečivem, které se konzumuje na Tlusté úterý (švédsky fettisdagen) před Popeleční středou. Po ní přichází postní doba a následují Velikonoce. Ve švédských kavárnách na ni často narazíte už od ledna.
Tlusté úterý tento rok připadá na 4. března a tento den si je spolu upečeme!

- Tradicím švédských Velikonoc – a právě i semlám – jsem věnovala jeden díl svého podcastu, pojďte si ho poslechnout.
- Mandelmassa, jak se švédsky jmenuje mandlová náplň, je směs mletých mandlí (nebo jiných oříšků), cukru a smetany a používá se jako náplň do sladkého pečiva. V Švédsku ji běžně koupíte v obchodech, svou konzistencí připomíná marcipán. V mém receptu dosáhnete krémovitější konzistence s kousky mandlí.
- Hotová mandelmassa vydrží v lednici asi týden.
- V mé kuchařce Dorty dokonce najdete semlu upečenou do podoby dortu.
Semly
na 9 kousků
Mandlová náplň (mandelmassa)
- 50 g loupaných lískových oříšků
- 50 a 25 g loupaných mandlí
- 75 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky kardamomu
- zrníčka z 1/2 vanilkového lusku (můžete vynechat)
- 80 ml smetany ke šlehání
Kynuté těsto
- 25 g čerstvých kvasnic
- 125 ml plnotučného mléka
- 325 g hladké mouky
- 1 vejce
- 45 g krupicového cukru
- 1/2 lžičky prášku do pečiva (2 g)
- 2 lžičky kardamomu (8 g)
- 1/2 lžičky soli (2 g)
- 100 g másla v pokojové teplotě, nakrájeného na malé kousky
- 1 vejce rozmíchané s lžící vody na pomašlování
- popř. 2 lžíce plátků mandlí
Šlehačka
- 200 ml 33% smetany ke šlehání
- 200 ml 40% smetany ke šlehání
- 1 lžíce moučkového cukru
Na dokončení
- 1–2 lžíce moučkového cukru
Postup
Mandlová náplň (mandelmassa)
- Lískové oříšky i mandle vsypte na horkou pánev a nechejte chvíli opékat. Oříšky se rozvoní a získají výraznější chuť. Nezapomeňte je míchat, aby se nepřipálily, a nakonec nechejte vychladnout.
- Lískové ořechy vsypte spolu s 50 g mandlí a moučkovým cukrem do mixéru. Rozemelte na jemnou mouku.
- Zbylých 25 g mandlí nasekejte nahrubo.
- Smíchejte mleté ořechy, sekané mandle, kardamom a vanilku. Přidejte smetanu a zamíchejte, abyste získali lepivou a sladkou oříškovou hmotu.
Kynuté těsto
- Kynuté těsto se vám bude nejlépe připravovat v kuchyňském robotu, ale jde to i ručně. Uvádím zde dva způsoby jeho přípravy – první pro kuchyňský robot, druhý pro ruční hnětení.
- Verze pro kuchyňský robot. Kvasnice rozdrobte do hnětací mísy, zalijte je vlažným mlékem a rozmíchejte. Přidejte mouku, vejce, cukr, prášek do pečiva, kardamom, sůl a nechejte propracovat s nástavcem na kynutá těsta (hák). Až se těsto spojí, po kouscích přidávejte máslo, dokud nevznikne pružné těsto. Trvá to přibližně 10 minut.
- Verze pro ruční hnětení. Kvasnice rozdrobte do velké mísy, zalijte je vlažným mlékem a rozmíchejte. Přidejte všechny ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto. Těsto hněťte alespoň 5 minut, aby bylo hezky pružné.
- Ať už jste těsto připravili kteroukoli variantou, nyní ho nechejte na teplém místě pod utěrkou 10 minut odpočívat.
- Těsto rozdělte na 9 stejných kousků a z každého vyválejte malý bochánek o váze kolem 70 g.
- Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechejte pod utěrkou kynout 60–90 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Bochánky pomašlujte rozšlehaným vejcem.
- Pokud chcete, můžete bochánky posypat plátky mandlí, které dodají semlám na křupavosti.
- Pečte je 10–13 minut, dokud nezezlátnou, a poté je nechejte zcela vychladnout.
bochánky před kynutím – vykynuté – pomašlované a posypané mandlemi
Dokončení
- Z bochánků nůžkami odstřihněte vršky – uprostřed bochánku vystřihněte trojúhelník. Vršky taky můžete odříznout nožem. Vršky odložte stranou.
- Každý bochánek naplňte pořádnou lžičkou mandlové náplně.
- Oba druhy smetany ušlehejte spolu s cukrem do tuha. Cukrářským sáčkem s ozdobnou špičkou ozdobte každý bochánek porcí šlehačky.
- Přiklopte vršky a hotové semly poprašte moučkovým cukrem.
- Semly ihned servírujte, v tu chvíli jsou nejlepší. Jako všechno kynuté pečivo rychle ztrácejí svou vláčnost. V případě nouze je skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici, kde vydrží přes noc.
Tak co, pustíte se do pečení? Pokud ano, nezapomeňte své semly nasdílet na sociální sítě s hashtagy #RokSvedskehoPeceni a #devceuplotny, abych se také mohla pokochat 💗.