Choux s vanilkovým krémem

Loni před Vánoci jsem byla v Paříži a přivezla jsem si odtud dvě moc hezké kuchařky. Jednou z nich je Chou a la créme, ze které pochází tento recept na nadýchané bochánky z odpalovaného těsta plněné lehkým vanilkovým pudinkem.

V článku Odpalované těsto jsem velmi podrobně popsala celý proces přípravy tohoto těsta. Pokud si nejste jistí v kramflecích, doporučuji ho nejdřív přečíst.

Choux s vanilkovým krémem

asi 15 - 20 kousků

Křupavá cukrová vrstva

  • 20 třtinového cukru
  • 15 g másla
  • 20 g hladké mouky

Odpalované těsto

  • 100 ml vody
  • 100 mléka
  • 1 zarovnaná lžička cukru moučka
  • špetka soli
  • 70 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 3 rozšlehaná vejce

Vanilkový krém

  • 400 ml plnotučného mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 žloutky
  • 65 g cukru moučka
  • 30 g maizeny (kukuřičného škrobu)
  • 40 g másla
  1. Křupavá vrstva. V misce utřete cukr s máslem a pak přidejte mouku. Směs dejte mezi dva archy pečicího papíru a vyválejte na tenoučký plát. Dejte na půl hodiny do lednice a mezitím si připravte těsto.
  2. Korpusy na choux. Do většího hrnce dejte vodu, mléko, cukr, sůl a přiveďte k varu. Přidejte máslo a nechejte rozpustit.
  3. Snižte teplotu, do hrnce přisypejte mouku a míchejte vařečkou, dokud se z těsta nevytvoří hustá směs. Při nízké teplotě míchejte, dokud se z těsta nezformuje koule. Trvá to pár minut. V této fázi se těsto tzv. odpaluje (opéká), odtud jeho název.
  4. Kouli z těsta dejte do misky a občas promíchejte, aby těsto vychladlo a bylo jen příjemně teplé na dotek.
  5. Vejce lehce prošlehejte vidličkou a přilijte je k těstu. Vařečkou vše míchejte, dokud se vejce a těsto nespojí. Těsto musí být hladké a bez hrudek.
  6. Do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou naberte těsto a na plechu z něj tvořte kopečky o průměru 4 cm. Stejně tak veliké mezery nechávejte mezi jednotlivými choux.
  7. Z lednice vytáhněte cukrový plát a vykrájejte z něj kolečka o průměru 3,5 cm. Na každý kopeček těsta přijde jedno kolečko.
  8. Troubu předehřejte na 160 stupňů a pečte asi 30 - 40 minut. Hotové korpusy by měly znít dutě na poklep.
  9. Vanilkový krém. Krém si připravte pár hodin předem, nejlépe den dopředu. V hrnci přiveďte k varu mléko, ½ cukru a vyškrabaný vanilkový lusk spolu se semínky. Druhou půlku cukru smíchejte s maizenou, pak přidejte žloutky a vymíchejte do světlé pěny.
  10. Půlku vroucího mléka nalévejte za stálého míchání do vaječné směsi, pak všechno nalijte zpět do hrnce a na mírném plameni a za stálého míchání vařte několik minut do zhoustnutí.
  11. Hotový pudink přepasírujte přes sítko a vmíchejte do něj máslo. Až pudink mírně vychladne, přikryjte misku potravinářskou fólií a dejte vychladit.
  12. Vychlazený krém rozmíchejte a naplňte jím cukrářský sáček s hladkou trubičkou o průměru 3 mm. Do každého korpusu udělejte zespoda malou dírku a naplňte ho vanilkovým krémem. Hotové choux pocukrujte.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny