Citronový cheesecake
- (citron v něm jde cítit opravdu jen maličko, je jen na zvýraznění chuti)
- 150 – 250g sušenek
- Asi polovinu množství másla
- 600g plnotučného krémového sýra (riccota, mascarpone,tvaroh, Lučina, žervé…)
- 150g přírodního hnědého cukru
- Jemně nastrouhanou kůru z jednoho citronu
- Šťáva z půlky citronu
- 3 vejce a jeden žloutek
Vrchní vrstva:
- Balení zakysané smetany
- 1 lžíce cukru
- 2 plátky želatiny
- Sušenky jemně rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vezměte otevírací dortovou formu (24 cm) a opravdu důkladně ji vymažte máslem. Ještě lépe to jde, pokud dno vyložíte kruhem z pečicího papíru a ten ještě potřete máslem. Pak do formy přesuňte sušenkovou hmotu a pořádně ji upěchujte skleničkou s rovným dnem. Pak dejte do lednice.
- Smetanový sýr (měl by být v pokojové teplotě) rozetřete dohladka nejlépe v robotu za nejnižších otáček. Potom přidejte cukr a postup opakujte, abyste znovu získali hladký krém. Přidejte citronovou kůru a šťávu. Nakonec přidávejte jedno po druhém vejce a žloutek. Čím jste blíž konci, tím méně mixujte. Hladkou a jemnou hmotu opatrně vlijte na sušenkový základ a nechte pět minut odpočívat.
- Trouba by měla být dobře vyhřátá na 160 °C. Pečení končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy shledáte, že se těsto chvěje podobně jako želé. Pozor, na povrchu by neměl zhnědnout! Dezert nechte ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky, aby teplo mohlo pomalu (zhruba 2 hodiny) ven. Pak ho umístěte nejlépe do druhého dne do lednice.
- Dostat koláč s formy je další zkouška. Vezměte utěrku a přelijte ji horkou vodou, počkejte, až přebytečná voda vyteče a pak na ni položte na 15 vteřin celou formu i s koláčem. To by mělo stačit na rozpuštění másla, kterým bylo vymazáno dno, takže nyní hbitě odstraňte bočnici, překlopte dort dnem nahoru na vymazaný talíř a krouživým opatrným pohybem sejměte spodní část formy, případně i papír. Znovu překlopte dort na připravený servírovací podnos a odejměte pomocný talíř. Uf.
- Želatinu rozpusťte dle návodu na obalu, smíchejte se smetanou a cukrem a pak rychle natřete na koláč a dejte zpět do lednice.
- Až budete krájet, namočte nůž před každým řezem do horké vody a osušte.
A odkud jsem čerpala já? Všechno potřebné, včetně skvělých tipů a triků naleznete tady.
Za fotky děkuju Adrianě.