Jednoduchá granola

V kategorii:

Jak se dny ochlazují a světla ubývá, mám potřebu dát si k snídani něco vydatného, křupavého a voňavého. Třeba granolu. Peču ji téměř každý druhý týden a nikdy se u nás dlouho neohřeje. Recept, který pro vás mám, navíc dokáže vytvořit velké a křupavé hrudky.

Tentokrát s vámi nebudu sdílet na gramy přesný recept, ale přibližný poměr, podle kterého upečete geniální křupavou granolu. Dávám do ní všemožné druhy celých vloček (ovesné, žitné, jáhlové... v různých poměrech), ořechy a semínka, olej (řepkový, olivový, kokosový, máslo...) a sladidlo (používám med nebo datlový sirup).

Dlouho mi trvalo, než jsem přišla na to, jak vytvořit granolu s velkými křupavými hrudkami. Tady máte mé tipy:

  • Aby granola vytvořila hrudky, potřebuje mít dostatek pojiva (tekuté složky), která po upečení drží vločky pohromadě.
  • Upečenou granolu nemíchejte, ale nechejte ji na plechu úplně vychladnout a teprve potom ji jemně rozlámejte na hrudky a nasypejte do vzduchotěsné sklenice. 
  • Chcete do granoly přidat čokoládu? Nasekejte čokoládu nahrubo a posypejte jí plech s granolou hned po upečení. Čokoláda se teplem rozpustí. Jakmile granola vychladne, pomocí lžíce ji lehce prohrábněte a obalte v ní kousky čokolády, tím vytvoříte velké čokoládové hrudky. Nechejte čokoládu ztuhnout a pak granolu přesypejte do vzduchotěsné sklenice.

Při přípravě granoly vycházím ze základních poměrů, které najdete sepsané u receptu. Ochucení granoly ale měním podle chuti a podle toho, jaké mám doma ořechy a semínka a na co mám chuť. Tady máte několik mých oblíbených kombinací:

  • Nejsnadnější je ochutit granolu trochou skořice, velkou špetkou soli a ořechy a semínky, které už volají po spotřebování. U nás jsou to často kešu ořechy, slunečnicová semínka a mandle.
  • V prosinci granolu ochutím perníčkovým kořením (a pokud vím, že ji nebudou jíst děti, přimíchám i pořádnou porci sušeného mletého zázvoru) a přidám spoustu pekanových ořechů.
  • Když peču granolu v létě, přidám do tekuté části jemně nastrouhanou kůru z 1 bio pomeranče. Jakmile je upečená a vychladlá, přisypu sušené nebo lyofilizované ovoce a granola plná svěží chuti je na světě.
  • Kokosová granola - místo oleje používám kokosový olej a ve 2. polovině pečení přidám na plech spoustu kokosových lupínků. Přijde mi, že když kokosové lupínky přidám na začátku pečení, často se připálí.
  • Podzimní granola (která mě zachraňovala ve 4 ráno, když byl můj syn malé miminko a já jsem s ním celé noci vstávala) byla plná sušených jablek, kousků kandovaného zázvoru a sušených fíků - všechny přísady jsem přidala až po upečení. Jedla jsem ji zalitou ovesným mlékem a posypanou kostičkami čerstvého jablka.

Jednoduchá granola

na 1 plech

  • 200 g celých vloček
  • 150 - 180 g ořechů a semínek
  • koření (skořice, kardamom, perníčkové...)
  • velká špetka soli
  • 70 ml oleje (řepkový, slunečnicový, olivový, kokosový, máslo..)
  • 70 ml tekutého sladidla (med, datlový sirup...)
  • sušené ovoce, dejte kolik chcete
  1. Troubu předehřejte na 150 °C a plech vyložte archem pečicího papíru.
  2. Ve velké míse promíchejte vločky, ořechy, semínka, koření a sůl.
  3. Olej a sladidlo nalijte do hrnce a na mírné teplotě zahřívejte, aby se obě složky propojily. Tekutou směs nalijte k vločkám a důkladně promíchejte.
  4. V rovnoměrné vrstvě nasypejte na plech, uhlaďte a pečte celkem 15 - 20 minut. Uprostřed pečení jednou promíchejte. Moje trouba peče celkem silně a mám vysledováno, že granolu peču 18 minut. Po 9 minutách ji promíchám. Abych na ni nezapomněla, nastavuju si na telefonu minutku.
  5. Upečenou granolu nechejte vychladnout. Nakonec do ní vmíchejte sušené ovoce a nasypejte ji do vzduchotěsné sklenice, kde vydrží až 3 týdny.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny