Jak se dny ochlazují a světla ubývá, mám potřebu dát si k snídani něco vydatného, křupavého a voňavého. Třeba granolu. Peču ji téměř každý druhý týden a nikdy se u nás dlouho neohřeje. Recept, který pro vás mám, navíc dokáže vytvořit velké a křupavé hrudky.
Tentokrát s vámi nebudu sdílet na gramy přesný recept, ale přibližný poměr, podle kterého upečete geniální křupavou granolu. Dávám do ní všemožné druhy celých vloček (ovesné, žitné, jáhlové... v různých poměrech), ořechy a semínka, olej (řepkový, olivový, kokosový, máslo...) a sladidlo (používám med nebo datlový sirup).
Dlouho mi trvalo, než jsem přišla na to, jak vytvořit granolu s velkými křupavými hrudkami. Tady máte mé tipy:
- Aby granola vytvořila hrudky, potřebuje mít dostatek pojiva (tekuté složky), která po upečení drží vločky pohromadě.
- Upečenou granolu nemíchejte, ale nechejte ji na plechu úplně vychladnout a teprve potom ji jemně rozlámejte na hrudky a nasypejte do vzduchotěsné sklenice.
- Chcete do granoly přidat čokoládu? Nasekejte čokoládu nahrubo a posypejte jí plech s granolou hned po upečení. Čokoláda se teplem rozpustí. Jakmile granola vychladne, pomocí lžíce ji lehce prohrábněte a obalte v ní kousky čokolády, tím vytvoříte velké čokoládové hrudky. Nechejte čokoládu ztuhnout a pak granolu přesypejte do vzduchotěsné sklenice.
Při přípravě granoly vycházím ze základních poměrů, které najdete sepsané u receptu. Ochucení granoly ale měním podle chuti a podle toho, jaké mám doma ořechy a semínka a na co mám chuť. Tady máte několik mých oblíbených kombinací:
- Nejsnadnější je ochutit granolu trochou skořice, velkou špetkou soli a ořechy a semínky, které už volají po spotřebování. U nás jsou to často kešu ořechy, slunečnicová semínka a mandle.
- V prosinci granolu ochutím perníčkovým kořením (a pokud vím, že ji nebudou jíst děti, přimíchám i pořádnou porci sušeného mletého zázvoru) a přidám spoustu pekanových ořechů.
- Když peču granolu v létě, přidám do tekuté části jemně nastrouhanou kůru z 1 bio pomeranče. Jakmile je upečená a vychladlá, přisypu sušené nebo lyofilizované ovoce a granola plná svěží chuti je na světě.
- Kokosová granola - místo oleje používám kokosový olej a ve 2. polovině pečení přidám na plech spoustu kokosových lupínků. Přijde mi, že když kokosové lupínky přidám na začátku pečení, často se připálí.
- Podzimní granola (která mě zachraňovala ve 4 ráno, když byl můj syn malé miminko a já jsem s ním celé noci vstávala) byla plná sušených jablek, kousků kandovaného zázvoru a sušených fíků - všechny přísady jsem přidala až po upečení. Jedla jsem ji zalitou ovesným mlékem a posypanou kostičkami čerstvého jablka.