Ovesná kaše s morušemi

Bylo slunečné ráno, do pokoje mi skrz kytičkované záclony svítilo sluníčko a měla jsem strašlivý hlad. Den předtím jsme s bratrem očesali strom plný moruší a přemýšlela jsem, co s nimi. Jako správný student jsem toho doma moc neměla, ale ovesné vločky mě vysvobodily od smrti hladem. A tak vznikla tak nějak od oka tahle ovesná kaše se sladkými červenými morušemi.

Ovesná kaše s morušemi

pro 2 osoby

Kaše

  • 80 g ovesných vloček
  • 20 g másla
  • 150 ml vody
  • 150 ml plnotučného mléka
  • půl lžičky skořice
  • špetka soli
  • 1 lžíce medu

Morušový kompot

  • 100 g moruší
  • 30 ml vody
  • 30 g cukru krystal
  1. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte ovesné vločky a opékejte, dokud nezačnou vonět trochu jako oříšky. Přidejte vodu ohřátou k bodu varu a pořádně promíchejte. Přidejte mléko, skořici a špetku soli a vařte asi 5 – 10 minut do zhoustnutí. Odstavte z ohně, vmíchejte med a před podáváním nechejte chviličku odstát.
  2. Několik moruší si nechejte na ozdobu jen tak čerstvých. Zbytek dejte do hrnce a spolu s vodou a cukrem vařte asi 5 minut. Pokud nemáte moruše, můžete použít třeba maliny nebo ostružiny.
  3. Kaši rozdělte do dvou talířů, přelijte kompotem a ozdobte čerstvými morušemi.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny