Je jaro, všecko se zelená a kvete, a to přímo svádí k upečení nějaké zelené dobroty. Tak mám pro vás recept na zelenkavý pistáciový cheesecake s jemnými tóny limetky a polevou z bílé čokolády.

Recept jsem připravovala ve spolupráci se Světem plodů. Jejich oříšky a sušené ovoce jsou tak dobré, že pro jiné už ani nechodím. Oříšky jsou krásně křupavé, ovoce sladké samo o sobě, bez přidaných cukrů a nesířené. Veškeré produkty ve Světě plodů se vybírají opravdu pečlivě a na chuti i vzhledu to jde znát.
Kromě ovoce a ořechů u nich najdete také ořechová másla, semínka, čokoládu, vanilku, sušené kytičky na zdobení dortů a spoustu dalšího. Doma máme rádi jejich lyofilozované (mrazem sušené) dobroty, na ty si potrpí hlavně malý Jéňa. A já jsem ráda, že ve Světě plodů nakoupím i bez obalu.


Pár poznámek před pečením
Upéct cheesecake může být pro některé z vás trochu věda, zvlášť pokud jste je nikdy dřív nezkoušeli. Proto doporučuji ke čtení článek Jak upéct dokonalý cheesecake, kde najdete spoustu tipů a rad, aby se vám cheesecaky povedly.
Pistáciovou chuť dodá cheesecaku pistáciová pasta, v tomto receptu používám tu od značky Lepé. Můžete použít jakoukoli jinou pistáciovou pastu nebo máslo, ale je důležité, aby byla udělaná jen ze 100 % mletých pistácií. Umělé chutě a barviva nechceme. Podle druhu použitých pistácií a způsobu mletí se barva i struktura pasty/másla může měnit. Nicméně chuť bude velmi podobná.
Cheesecake peču ve formě o průměru 20 cm. Pokud máte jen formu s průměrem 24 cm (to je ta nejběžnější velikost), doporučuji použít na korpus 200 g sušenek a 95 g másla a množství náplně i polevy zdvojnásobit.
Při pečení dávám na dno trouby hrnec s vodou, který během pečení vytvoří páru a cheesecake nebude vysušený. Díky páře se peče o něco déle (tedy pokud hrnec do trouby z nějakého důvodu nedáte, cheesecake se bude péct přibližně 35 minut).
Polevu z bílé čokolády připravuji nad vodní lázní. Vodní lázeň připravíte tak, že dáte na plotnu menší hrnec s vroucí vodou a necháte ji jemně pobublávat. Na hrnec posadíte nerezovou misku, do které dáte společně čokoládu, smetanu a máslo. Miska se nesmí dotýkat vroucí vody, aby se čokoládová směs nepřipálila. Nechejte čokoládu pomalu rozpouštět a občas promíchejte, dokud nevznikne hladký krém bez hrudek a kousků.
