Tartaletky, to je láska. Jsou maličké a roztomilé a mně stačí se na ně jen zamilovaně dívat.
Tartaletky a čokoládovým krémem a jahodami
Tartaletky a čokoládovým krémem a jahodami
Těsto (cca 12 ks):
- 100 g hladké mouky
- 75 g celozrnné mouky
- 100 g studeného másla
- 1 žloutek
- 30 g cukru moučka
- 2 lžíce studené vody
- Špetka soli
Krém:
- 250 g čokolády
- 250 g smetany ke šlehání
- 100 g másla
- Jahody a máta na ozdobu
- Těsto. Máslo nakrájejte na malé kousky. Všechny přísady smíchejte a vypracujte hladké těsto. Vtlačte do dvanácti formiček na tartaletky, dno propíchejte vidličkou a vložte na hodinu do lednice.
- Krém. Čokoládu se smetanou rozpusťte v hrnci, přidejte máslo a vše smíchejte. Nechejte krém ztuhnout v lednici a občas promíchejte, aby tuhnul rovnoměrně.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte košíčky asi čtvrt hodiny, nebo dokud nezezlátnou. Nechejte pár minut vychladnout a pak opatrně vyklopte z formiček a nechejte zchladnout úplně.
- Ztuhlý krém dejte do cukrářského sáčku a naplňte tartaletky. Ozdobte plátky jahod a lístky máty.
Náplň ještě ztuhne, takže je dobré plnit tartaletky ve chvíli, kdy má příjemnou krémovou konzistenci. Poté ještě doporučuji dát do lednice a nechat úplně vychladit.
Podcast o Švédsku a lásce k pečení
Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.