Recept pochází z nádherné kuchařky Tartine, kterou mi můj milý loni přivezl z cesty Amerikou.
Vanilkový krém je obdoba na francouzský creme pattissiere, jen jsem ho místo másla nadlehčila šlehačkou. Takže je to takový velice jemný vanilkový pudink s konzistencí podobnou až pěně. Vskutku lahodné.
Pokud vám zůstanou korpusy tartaletek navíc, nezoufejte, ve vzduchotěsné krabičce vydrží až dva týdny.
Pokud nebudete jíst tartaletky hned a nechcete, aby vám těsto změklo, potřete těsto vajíčkem rozmíchaných se třemi lžícemi vlažné vody a špetkou soli.
Tartaletky s vanilkovým krémem
(asi 10 tartaletek o průměru 8 cm)
Těsto
- 130 g másla
- 100 g cukru moučka
- špetka soli
- 260 g hladké mouky
- 1 vejce v pokojové teplotě
Krém
- 500 ml mléka
- ½ vanilkového lusku
- špetka soli
- 45 g kukuřičného škrobu
- 115 g cukru moučka
- 2 větší vejce
- 200 ml 33% smetany ke šlehání
- ovoce na ozdobu
- Těsto. V mixéru smíchejte máslo, cukr a sůl aby byla směs hladká. Přidejte vejce, zapracujte. Nakonec přisypejte mouku a zpracujte hladké těsto.
- Těsto můžete udělat i ručně, jednoduše smíchejte máslo, cukr, sůl a mouku do hrubé drobenky a nakonec zapracujte vajíčko.
- Těsto nechejte v lednici odpočívat minimálně dvě hodiny, ideálně však přes noc.
- Vyválejte na velmi tenký plát a vyložte jím formičky na tartaletky o průměru 8 cm. Těsto hezky vtlačte do formičky a nožem odřízněte přebývající těsto. Dno propíchejte vidličkou. Z pečicího papíru vystřihněte kruhy o něco větší než formičky, vložte do formiček a vysypejte pečicími fazolemi. Fazole zabrání těstu, aby se při pečení vyboulilo.
- Pečte asi 8 min, dokud okraje nebudou mírně zlatavé. Potom odstraňte papír s fazolemi a nechejte dalších asi 8 minut dopéct. (V této fázi je čas potřít korpusy vajíčkem, pokud nechcete, aby se krém vsáknul do pečiva.)
- Korpusy nechejte mírně vychladnout ve formičkách a poté vyklopte. Před plněním musí být úplně vychladlé.
- Krém. V hrnci smíchejte mléko, sůl a semínka z vanilkového lusku. Dejte vařit a míchejte, aby se mléko nepřipálilo.
- V misce smíchejte škrob, cukr a vajíčka, až je směs hladká. Ideálně ji prošlehejte mixérem.
- Až bude mléko těsně pod bodem varu, přilejte 1/3 do vaječné směsi, kterou u toho míchejte. Přelijte zpátky do hrnce ke zbývajícímu mléku a za stálého míchání vařte asi 2 minuty, dokud směs nezhoustne jako pudink. Nesmí v ní být cítit škrob.
- Odstavte z ohně a pudink přemístěte do misky, aby se už nezahříval. Nechejte vychladnout a každých deset minut prošlehejte, jednak aby vychladl rychleji a také aby příliš neztuhl.
- V mezičase si vyšlehejte šlehačku.
- Po vychladnutí do pudinku nadvakrát ručně vmíchejte šlehačku, naplňte korpusy, ozdobte ovocem a dejte na dvě hodiny do lednice vychladit.