Pečení z kvásku dlouho nebylo mou silnou stránkou. Chleba se mi nedařil, a tak jsem na kvas zanevřela, pořád mi ale nedal spát. Jednoho dne jsem objevila recept na jednoduchý chleba bez hnětení a světe div se, chleba se mi povedl jak namalovaný. Od té doby jsme s kvasem kámoši a já začínám pomalu experimentovat s jinými druhy pečiva. Jedním takovým velmi povedeným experimentem je i můj toastový chleba.
![](https://www.kacurak.com/DevceUPlotny/media/Devce-u-plotny/Recepty/toastov%c3%bd%20chleba/blog-toastovy-1.gif?ext=.gif)
![](https://www.kacurak.com/DevceUPlotny/media/Devce-u-plotny/Recepty/toastov%c3%bd%20chleba/blog-toastovy-4.gif?ext=.gif)
Toastový chleba je docela jednoduchý na přípravu. Přibližně 12 hodin předem si uděláte rozkvas jako při pečení kvasového chleba. Dál už jen přidáte ostatní suroviny, necháte kynout ve formě a pečete.
Pokud máte času o chlup víc, můžete zkusit postup s autolýzou, kdy je výsledkem o poznání nadýchanější chleba. Do hnětací mísy dáte mléko, 500 g mouky, vejce a cukr a necháte jen promíchat. V této chvíli lepek v mouce rozvine svůj potenciál. Po 30-60 minutách přidáte rozkvas, zbylých 120 g mouky a sůl a zpracujete těsto. Nakonec do něj po částech přidáváte máslo při pokojové teplotě a necháte míchat tak dlouho, dokud se těsto nezačne samo odlepovat od stěn mísy.
Chleba potřebuje dlouhé kynutí, trvá to i 5-10 hodin, podle toho, jak máte doma teplo. V chladné kuchyni v zimě doporučuju nechat chleba přes noc a upéct až ráno, naopak v létě to bude rychlejší proces.
Těsto je nejlepší připravit v kuchyňském robotu s nástavcem hák na kynutá těsta, protože jen tak bude těsto opravdu dobře zpracované.
Čím déle chleba kyne, tím bude výraznější bude charakteristický kyselý podtón chleba po upečení.
![](https://www.kacurak.com/DevceUPlotny/media/Devce-u-plotny/Recepty/toastov%c3%bd%20chleba/blog-toastovy-5.gif?ext=.gif)