Pečení z kvásku dlouho nebylo mou silnou stránkou. Chleba se mi nedařil, a tak jsem na kvas zanevřela, pořád mi ale nedal spát. Jednoho dne jsem objevila recept na jednoduchý chleba bez hnětení a světe div se, chleba se mi povedl jak namalovaný. Od té doby jsme s kvasem kámoši a já začínám pomalu experimentovat s jinými druhy pečiva. Jedním takovým velmi povedeným experimentem je i můj toastový chleba.
Toastový chleba je docela jednoduchý na přípravu. Přibližně 12 hodin předem si uděláte rozkvas jako při pečení kvasového chleba. Dál už jen přidáte ostatní suroviny, necháte kynout ve formě a pečete.
Pokud máte času o chlup víc, můžete zkusit postup s autolýzou, kdy je výsledkem o poznání nadýchanější chleba. Do hnětací mísy dáte mléko, 500 g mouky, vejce a cukr a necháte jen promíchat. V této chvíli lepek v mouce rozvine svůj potenciál. Po 30-60 minutách přidáte rozkvas, zbylých 120 g mouky a sůl a zpracujete těsto. Nakonec do něj po částech přidáváte máslo při pokojové teplotě a necháte míchat tak dlouho, dokud se těsto nezačne samo odlepovat od stěn mísy.
Chleba potřebuje dlouhé kynutí, trvá to i 5-10 hodin, podle toho, jak máte doma teplo. V chladné kuchyni v zimě doporučuju nechat chleba přes noc a upéct až ráno, naopak v létě to bude rychlejší proces.
Těsto je nejlepší připravit v kuchyňském robotu s nástavcem hák na kynutá těsta, protože jen tak bude těsto opravdu dobře zpracované.
Čím déle chleba kyne, tím bude výraznější bude charakteristický kyselý podtón chleba po upečení.