Chokladbollar jsou věcí tuze švédskou a tuze dobrou. A ono je to snad i zdravé, když hlavní surovinou jsou ovesné vločky.Kdybyste mě viděli v průběhu jejich výroby, mysleli byste si, že se už půl dne hrabu v hlíně. Jejich proces výroby je totiž poněkud upatlaný. No dobře, hodně upatlaný, od té kakaové směsi budete všude, ale za čtvrt hodinky máte hotovo, takže to za to stojí, ne? Jak ukázaly mé zkušenost au-pair, děti jejich výrobu milují. Hádejte proč.
I když se kuličky jmenují čokoládové, je v nich jen kakao, ale vycházím z originálního švédského názvu. Původně se cukroví jmenovalo Negrobollar, ale kvůli otroctví byl pojem negro značně negativní a rasistický, což je ostatně dodnes, a tak je kromě současného jména můžete najít jako kuličky z ovesných vloček nebo kokosové kuličky. Tolik odbočka z historie.
Že jsou ve Švédsku oblíbené, o tom svědčí jejich dostupnost ve všech místních kavárnách a vkaždém obchodním doměIkea. Podle mě je ale mnohem zábavnější udělat si je doma.A vůbec, kokos a čokoláda je skvělá kombinace. I když, nahrazení másla kokosovým olejem by taky nebylo od věci.