Citronový chlebíček s borůvkami a vanilkovým máslovým krémem

Zpěv ptáků se nese krajinou, první kvítky nenápadně kvetou, dny se prodlužují a omamně voní čerstvým vzduchem. Jaro je tady! Citronový chlebíček s borůvkami a vanilkovým krémem jsem vytvořila tak, aby se jeho svěží chuť hodila právě do prvních jarních dní. Recept jsem vytvořila v rámci dlouhodobé spolupráce se Světem plodů.

  • V receptu používám lyofilizované borůvky. Místo nich můžete dát mražené (do těsta je nasypejte rovnou z mrazáku, aby těsto neobarvily) a v létě samozřejmě čerstvé. Mražených a čerstvých borůvek použijte asi 50 g.
  • Přimlouvám se, abyste do těsta použili kůru z chemicky neošetřeného citronu.
  • U máslového krému se nemusíte bát, že bude tuhý jako kámen. Můj máslový krém je perfektním balancem mezi stabilním krémem a lehoučkým žloutkovým pudinkem. Je příjemně sladký a provoněný vanilkou. Bude vám chutnat, uvidíte!

Citronový chlebíček s borůvkami a vanilkovým máslovým krémem

Těsto

  • 3 vejce
  • 80 g krupicového cukru
  • 65 g třtinové panely
  • velká špetka soli
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 150 g hladké mouky
  • 60 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva (10 g)
  • 75 ml 31% smetany ke šlehání
  • 100 g rozpuštěného a zchladlého másla
  • 15 g lyofilizovaných borůvek

Vanilkový máslový krém

Těsto

  1. Formu na chlebíček o délce cca 26 cm vymažte olejem a vysypejte hrubou nebo mandlovou moukou. Troubu předehřejte na 165 °C.
  2. V míse vyšlehejte vejce, cukr, panelu, sůl a citronovou kůru do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. 
  3. Do jiné misky prosejte oba druhy mouky, prášek do pečiva a dobře promíchejte.
  4. Do vaječné pěny vmíchejte směs mouky, smetanu, máslo a promíchejte. Nakonec ručně pomocí stěrky přimíchejte borůvky.
  5. Těsto nalijte do formy, uhlaďte a pečte asi půl hodiny dozlatova, podle toho, jak silně vaše trouba peče. Na konci pečení vyzkoušejte špejlí, jestli už je chlebíček hotový, špejle z těsta vyjde suchá. 
  6. Chlebíček nechejte chvíli chladnout ve formě, poté vyklopte a nechejte úplně zchladnout. V mezičase si připravte vanilkový krém.

Vanilkový máslový krém

  1. Do menšího hrnce dejte žloutky, smetanu, cukr a rozmíchejte dohladka.
  2. Při nízké teplotě směs v hrnci zahřívejte a po celou dobu míchejte, aby se žloutky nesrazily. Během chvíle začne celá směs houstnout jako pudink. Trvá to přibližně 5 minut. Pozor, krém nesmí vřít. Vanilkový krém můžete připravovat i ve vodní lázni, ale není to nutné.
  3. Odstavte z plotny a krém přelijte do kovové misky. Povrch pudinku zakryjte kouskem potravinářské folie. Díky tomu se na něm nevytvoří škraloup.
  4. Nechejte asi dvě hodiny odstát, aby pudink zchladnul do pokojové teploty. Je velmi důležité, aby měl pudink i máslo stejnou teplotu (pokojovou), jinak se krém může srazit. 
  5. Pokud se vám zdá, že je pudink mírně sražený (což se může stát, když ho nezvládnete dostatečně míchat), rozmixujte ho tyčovým mixérem dohladka. 
  6. V mixéru šlehejte máslo, až bude mít nadýchanou konzistenci a světlou barvu, tvá to asi 5–10 minut.
  7. Po částech másla zašlehávejte vychladnutý pudink a několik minut šlehejte. Hotový krém by měl mít hladkou a roztíratelnou konzistenci. 
  8. Pokud je krém příliš tekutý, nechejte ho v lednici ještě nějakou chvíli vychladit a poté znova prošlehejte.
  9. Krém přemístěte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou o průměru 15 mm a na povrchu chlebíčku jí vytvořte vlnky.
  10. Posypejte sekanými pistáciemi a můžete rovnou servírovat. Uchovávejte v lednici. 

Tento recept vznikl ve spolupráci se Světem plodů, děkuji za podporu mého blogu!

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika