Croissanty plněné lískooříškovým máslem s čokoládou

Křehoučké a křupavé croissanty plněné máslem z lískových oříšků a čokolády od Šufánka, které se pod rukama jen rozpadají. To je moje verze croissantů, které jsou navíc oproti těm pravým francouzským (jejichž příprava může zabrat více než čtyřiadvacet hodin) hotové za dopoledne.

Mám velikou radost, že vám můžu představit spolupráci s oříškovými másly Šufánek, které jsou mé oblíbené od té doby, co je kluci v Olomouci začali v roce 2014 vyrábět. V té době jsem znala možná tak arašídovové máslo ze supermarketu a moc jsem nechápala, co na něm všichni vidí,  bylo sladké a plné palmového oleje. No a pak se ke mně dostala sklenička arašídového másla od tehdy ještě neznámého Šufánka... jiné oříškové máslo jsem už nikdy nekoupila. Másla od Šufánka jsou vyráběna z kvalitních surovin (pokud to jde tak i z českých) a jsou prostě výborná . Pevně věřím, že si jejich oříšková másla oblíbíte stejně, jako já!

Těsto na croissanty (neboli plundrové těsto) se skládá ze dvou částí. Z vrstev másla a z kynutého těsta, které přes sebe navzájem překládáte, čímž docílíte takzvaného “listování”, tedy střídání tenoučkých vrstev másla a těsta. Voda obsažená v těstě se při pečení vypaří a vytvoří tradiční nadýchanou strukturu croissantu.

A ještě pár rad před pečením.

Croissanty doporučuji dělat v době, kdy máte v kuchyni příjemnou teplotu do 23 stupňů. Jinak se může stát, že se bude máslo rychle roztápět a těsto se vám nepodaří.

Ve chvílích, kdy těsto odpočívá v lednici je důležité, aby bylo zakryté vlhkou utěrkou. Je to proto, aby neoschlo.

Těsto se nesnažte moc rozvalovat, velikost 50 x 25 cm je maximum. Přílišné rozvalování těsta vede k tomu, že se vrstvy spíjí dohromady a zničí se tím listování.

A nakonec - cvičení dělá mistra. Croissanty se vám napoprvé možná nepovedou úplně dokonalé (proto můžete první várku upéct jen z poloviční dávky), ale každý další pokud už bude mnohem lepší!

Croissanty s líškooříškovo-čokoládovým máslem

10 kousků

Máslová část

  • 250 g studeného másla
  • 50 g hladké mouky

Těsto

  1. Máslo vytáhněte z lednice a nastouhejte nahrubo. Promíchejte s moukou a vypracujte z něj čtverec o délce strany asi 10x10 cm. Pracujte rychle, aby se vám máslo pod rukama zbytečně neroztápělo, zároveň ale musí být obě suroviny pořádně promíchané, aby pak v těstě nezůstávaly velké kousky másla. Nechejte 15 - 30 minut chladit v lednici.
  2. Kvasnice rozdrobte a zalijte vlažnou vodou. Lžící míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte ostatní ingredience a zpracujte hladké těsto, mouku přisypávejte postupně, aby těsto nebylo suché. V robotu bude těsto uhnětené asi za pět minut, ručně to bude trvat o chvíli déle.
  3. Bochánek těsta pořádně poprašte a podsypejte moukou a pod vlhkou utěrkou nechejte 30 minut odležet. Během této doby stihne lepek v těstě nabobtnat a to se stane elastičtější, navíc začne pomalu kynout.
  4. Bochánek těsta rozválejte na kosočtverec, přičemž prostředek těsta musí zůstat tlustější než cípy.
  5. Do středu těsta umístěte vychlazené máslo a postupně přes něj překládejte cípy těsta, aby bylo máslo v těstě dobře zabalené. Přebytečnou mouku oprašte, aby vrstvy držely pohromadě.
  6. Teď i vemte k ruce váleček a nelekejte se. Válečkem rozbouchejte těsto na obdélník o rozměrech cca 15x30 cm. Jednoduše do těsta bouchejte celou plochou válečku, aby se začalo zvětšovat. Pouhé rozvalování těsta tady nefunguje, vím to z vlastní zkušenosti.
  7. Nyní těsto přeložte natřikrát jako dopis, lehce poprašte moukou a zakryjte vlhkou utěrkou. Nechejte 15 minut chladit v lednici.
  8. Krok s rozboucháním těsta zopakujte ještě dvakrát (celkem tedy těsto rozboucháte a přeložíte třikrát a vždy bude ještě 15 minut odpočívat v lednici).
  9. Hotové těsto rozválejte na plát o průměru 50x25 cm a rozkrájejte ho na 10 trojúhelníků (hezký nafocený postup najdete třeba u Kitchenette). Každý kousek těsta naplňte lžičkou lískooříškového másla a stočte do tvaru croissantu. 
  10. Vajíčko rozšlehejte se lžící ledové vody a croissanty jím potřete. V pokojové teplotě je nechejte kynout 30 - 40 minut, aby zvětšily svůj objem. 
  11. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 200 stupňů.
  12. Vykynuté croissanty ještě jednou potřete vajíčkem. Naskládejte je na dva plechy vyložené pečicím papírem a pečte 12 minut. Poté plechy prohoďte a pečte zhruba dalších 12 minut, dokud nebudou zlatavé. Nechejte je vychladnout a pak se do nich pusťte, nejlépe totiž chutnají čerstvě upečené.


Tento příspěvek vznikl ve spolupráci s oříškovými másly Šufánek.

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika