Dvojčokoládový francouzský koláč
na koláč o průměru 21 cm, 12 porcí
Krém z bílé čokolády
- 180 g bílé čokolády
- 100 ml + 180 ml 33% smetany
- 90 g krémového sýra nebo žervé
Bezlepkové pohankové těsto
- 85 g pohankové mouky
- 25 g mandlové mouky
- 15 g kukuřičného škrobu
- 35 g moučkového cukru
- špetka soli
- 50 g másla pokojové teploty
- 1 žloutek
Čokoládová ganache
- 260 ml 33% smetany
- 170 g 70% čokolády (doporučuji Elixír od Ajaly)
- 20 g másla
- špetka soli
Na dokončení
- 1 lžička kakaa
- jedlé květy na ozdobu (použila jsem černuchu, brutnák a květy koriandru)
Krém z bílé čokolády
- Bílou čokoládu rozlámejte do kovové misky.
- 100 ml smetany přiveďte k varu a přelijte přes čokoládu. Nechejte minutku stát a pak kovovou metličkou rozmíchejte dohladka.
- Přilijte zbylých 180 ml studené smetany a rozmíchejte.
- Misku zakryjte potravinářskou folií a nechejte přibližně 8 hodin chladit v lednici, nejlépe přes noc.
Bezlepkové pohankové těsto
- Těsto můžete připravovat jak ručně, tak v kuchyňském robotu s nástavcem na křehká těsta (říká se mu protínačka).
- Do misky dejte všechny sypké ingredience a promíchejte.
- Přidejte máslo nakrájené na kousky a propracujte do podoby drobenky. Nakonec přidejte žloutek a zapracujte. Těsto by se mělo spojit dohromady. Pokud je příliš suché, přidejte do něj lžičku ledové vody.
- Těsto podsypejte moukou a vyválejte z něj placku o průměru 15 cm. Položte ji na talíř a nechejte 1–2 hodiny chladit v lednici.
- Jakmile je těsto vychlazené, je čas předehřát troubu na 170 °C.
- Plech na pečení vyložte archem pečicího papíru a na něj položte ráfek. Pokud používáte dortovou formu, na její dno vložte arch papíru, formu zavřete a přečnívající papír odstřihněte.
- Těsto rozválejte na placku o průměru 24 cm a opatrně ji přeneste do formy. Těsto urovnejte a seřízněte ho podle vršku ráfku.
- Dno propíchejte vidličkou. Na těsto položte další arch papíru a na něj nasypejte fazole na pečení.
- Takto pečte 10 minut, pak sundejte papír s fazolemi a dopékejte ještě 5 minut.
- Hotový korpus nechejte zcela vychladnout na plechu, kde se ještě zpevní.
Čokoládová ganache
- Smetanu přiveďte k varu a odstavte.
- Čokoládu nasypejte do misky, přijde sůl a máslo, přelijte horkou smetanu a minutku počkejte. Pak rozmíchejte kovovou metličkou dohladka.
- Čokoládovou ganache vlijte do připraveného korpusu a uhlaďte povrch.
- Vložte na 2 hodiny tuhnout do lednice.
Dokončení
- Vychlazenou ganache z bílé čokolády už můžete vyšlehat. Metličky na šlehání vložte na 5 minut do mrazáku, aby byly opravdu studené.
- Ganache následně šlehejte na střední rychlost. Ve chvíli, kdy začne houstnout, do ní přidejte krémový sýr a šlehejte společně dál. Hotový krém bude mít hladkou konzistenci.
- Krém přemístěte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a na povrchu koláče vytvořte ozdobené vlnky nebo pusinky.
- Nakonec koláč jemně posypejte kakaem a ozdobte jedlými květy.
- Jak koláč nakrájíte? Vezměte si dlouhý nůž s hladkou čepelí (nejsnadněji to jde s tím cukrářským) a čepel nahřejte pod vroucí vodou. Čepel osušte a koláč rozkrojte. Před každým řezem zopakujte, tak budou řezy hladké a čisté jako z cukrárny.
- Koláč uchovávejte v lednici, kde vydrží 3–4 dny.
Tento recept vznikl ve spolupráci s brněnskou čokoládovnou Ajala, děkuju za podporu mého blogu!