Protože bude pomalu končit zimní sezona pomerančů, neodolala jsem a upekla křehkou galette s náplní z vlašských ořechů a hlavně s těmi nejšťavnatějšími a nejsladšími pomeranči.
Galette je plát křehkého máslového těsta, který můžete upéct téměř s jakoukoli náplní. Já mám ráda čerstvé ovoce, ale může být připravená i naslano (stačí jen vynechat cukr v receptu). Hodí se k ní třeba letní rajčata a sýr feta nebo houby s tymiánem.
Pár poznámek před pečením.
- Máslo do těsta použijte opravdu studené, nejlépe vytažené z lednice. Nakrájejte ho na kousky a spolu s moukou, cukrem a solí vypracujte hrubou drobenku. Nejlépe to půjde v kuchyňském robotu. Pak přidáte vejce a lžíci vody a velmi rychle promícháte. Kouli zabalíte do potravinářské folie a necháte chladit v lednici alespoň dvě hodiny (klidně i přes noc). Lepek v mouce začne pracovat a těsto se při rozvalování nebude trhat.
- Těsto můžete vypracovat i holýma rukama, ale musíte postupovat opravdu rychle, aby teplo vašich rukou zbytečně nerozpustilo máslo. Stejně tak se nesnažte úplně zapracovat máslo do mouky, to by vedlo k tvrdému těstu.
- V těstě by měly zůstat viditelné kousky másla. Jen s ním bude mít těsto tu správnou konzistenci a po upečení bude křehké.
- V zimě je sezona citrusů a pomeranče jsou v této době lepší, než jindy v roce. V receptu používám i pomerančovou kůru, a proto doporučuji koupit ovoce v bio kvalitě.
- Vanilkový cukr není totéž jako vanilínový cukr, který běžně koupíte v obchodech. Vanilkový cukr si nejraději vyrábím vlastní (vydlabané vanilkové lusky naložím do sklenice s prosátým moučkovým cukrem a nechám alespoň dva týdny odležet). Původ syntetického vanilínového cukru byste hledali v ropě. Není to nic, co chcete dobrovolně sníst. Pokud nemáte vanilkový cukr, použijte raději obyčejný moučkový.