Galette s pomeranči

Protože bude pomalu končit zimní sezona pomerančů, neodolala jsem a upekla křehkou galette s náplní z vlašských ořechů a hlavně s těmi nejšťavnatějšími a nejsladšími pomeranči.

Galette je plát křehkého máslového těsta, který můžete upéct téměř s jakoukoli náplní. Já mám ráda čerstvé ovoce, ale může být připravená i naslano (stačí jen vynechat cukr v receptu). Hodí se k ní třeba letní rajčata a sýr feta nebo houby s tymiánem.

Pár poznámek před pečením.

  • Máslo do těsta použijte opravdu studené, nejlépe vytažené z lednice. Nakrájejte ho na kousky a spolu s moukou, cukrem a solí vypracujte hrubou drobenku. Nejlépe to půjde v kuchyňském robotu. Pak přidáte vejce a lžíci vody a velmi rychle promícháte. Kouli zabalíte do potravinářské folie a necháte chladit v lednici alespoň dvě hodiny (klidně i přes noc). Lepek v mouce začne pracovat a těsto se při rozvalování nebude trhat.
  • Těsto můžete vypracovat i holýma rukama, ale musíte postupovat opravdu rychle, aby teplo vašich rukou zbytečně nerozpustilo máslo. Stejně tak se nesnažte úplně zapracovat máslo do mouky, to by vedlo k tvrdému těstu. 
  • V těstě by měly zůstat viditelné kousky másla. Jen s ním bude mít těsto tu správnou konzistenci a po upečení bude křehké.
  • V zimě je sezona citrusů a pomeranče jsou v této době lepší, než jindy v roce. V receptu používám i pomerančovou kůru, a proto doporučuji koupit ovoce v bio kvalitě.
  • Vanilkový cukr není totéž jako vanilínový cukr, který běžně koupíte v obchodech. Vanilkový cukr si nejraději vyrábím vlastní (vydlabané vanilkové lusky naložím do sklenice s prosátým moučkovým cukrem a nechám alespoň dva týdny odležet). Původ syntetického vanilínového cukru byste hledali v ropě. Není to nic, co chcete dobrovolně sníst. Pokud nemáte vanilkový cukr, použijte raději obyčejný moučkový. 

Galette s pomeranči

Těsto

  • 120 g hladké mouky
  • 55 g špaldové mouky
  • 115 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1 vejce velikosti M
  • 1 lžíce ledové vody
  • nastrouhaná kůra z 1 bio pomeranče

Náplň

  • 100 g vlašských ořechů
  • 40 g cukru moučka (nebo víc podle chuti)
  • 60 g mandlového másla Šufánek
  • 4 lžíce studené vody
  • 2 velké nebo 3 menší pomeranče

Na dokončení

  • 1 rozšlehané vejce
  • 2 - 3 lžíce třtinového cukru
  1. Těsto. Do mísy prosejte oba druhy mouky, přidejte studené máslo nakrájené na kousky, cukr a sůl. Zpracujte hrubou drobenku, ve které zůstanou viditelné kousky másla. Nejlépe to půjde v kuchyňském robotu.
  2. Přidejte vejce, lžíci vody a nastrouhanou kůru z pomeranče a rychle zpracujte do kompaktního těsta.Těsto zbytečně dlouho nemíchejte, jinak může být po upečení tvrdé.
  3. Těsto nechejte v lednici odležet alespoň dvě hodiny, nejlépe však přes noc.
  4. Náplň. Do mixéru dejte vlašské ořechy a cukr a mixujte, dokud směs nepřipomíná mouku. Přidejte mandlové máslo a vodu a opět promíchejte, získáte krémovou ořechovou náplň.
  5. Z pomerančů okrájejte kůru a nakrájejte je na plátky o tloušťce cca 3 mm.
  6. Vychlazené těsto vyválejte na obdélník o tloušťce 3 mm a přemístěte na plech vyložený pečicím papírem. 2 cm od okraje nechejte volné a doprostřed těsta rozetřete ořechovou náplň.
  7. Na náplň naskládejte pomeranče a okraje zahněte dovnitř, klidně je trochu přitlačte k sobě. Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a celou galette posypejte třtinovým cukrem, během pečení krásně zkaramelizuje.
  8. Troubu předehřejte na 175 stupňů a galette pečte 35 - 40 minut, dokud nezezlátne. Před servírováním ji nechejte chvíli vychladnout.

Tento recept vznikl ve spolupráci s oříškovými másly Šufánek.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny