Jak upéct dokonalý dort

V kategorii:

Upéct dort je práce nelehká, ba přímo komplikovaná, řekla bych. A tak jsme dneska pekli, fotili a sepisovali všechno, co o dortech víme. Ať to máte po ruce, až se taky pustíte do pečení.

  • Dortovou formu (v tomto případě o průměru 18 cm) vyložte pečicím papírem.
  • Nejdříve si ustřihněte kus, který bude na dně. Přiložte na dno formy a formu zavřete.
  • Ustřihněte dva pruhy, které budou převyšovat formu o cca 5 cm. Je to proto, aby těsto z formy při pečení nevyteklo. Čím větší formu použijete, tím méně bude papír přesahovat, dort totiž nebude tak vysoký.
  • Okraje formy lehce vytřete máslem.
  • Upečený a vychladlý korpus rozdělte na dva až tři díly podle jeho výšky.
  • Korpus postavte na cukrářskou mřížku a pomyslně si ho rozdělte na třetiny. Zubatým nožem nejdříve opatrně naznačte řez podél celého dortu. Postupně pilovitým pohybem řezejte více a více do hloubky korpusu, až bude celá třetina oddělená.
  • Na spodní vrstvu dortu naneste část krému a přiklopte další část korpusu. Opakujte, dokud neposkládáte celý dort.
  • Aby byl dort nakonec rovný, dejte nahoru spodní část korpusu.
  • Celý dort potřete malou vrstvou krému a dejte asi na 15 - 30 minut do lednice ztuhnout.
  • Dort vytáhněte a dozdobte ho zbývajícím krémem. Teď záleží na vás, jak bude výsledný dort vypadat. Může být hladký anebo použijte zdobicí sáček pro jiné efekty.
  • Dokonale hladký povrch dortu vytvoříte pomocí nahřátého nože - budete jím jemně přejíždět po celém povrchu, čímž se krásně vyrovná.

Aby se dort povedl

  1. Dobrý dort dělají dobré ingredience - máslo, čerstvá vajíčka, vysokoprocentní čokoláda, dobrá mouka… Já nejraději používám babiččinu nebo mouku z Věrovan. Obě jsou trochu dražší, ale o mnoho kvalitnější.
  2. Předtím než začnete péct, přečtěte si pozorně celý recept. Jinak by vás v průběhu pečení mohlo něco nemile překvapit. Tady mluvím z vlastní zkušenosti (a né jedné).
  3. Všechny suroviny by měly být v pokojové teplotě. Je tedy lepší vytáhnout si věci z ledničky chvíli dopředu. V případě krému by všechno mělo mít stejnou teplotu, klidně tedy i přímo z lednice, aby se pak nesrazil.
  4. Suché ingredience prosejte sítkem, tak odstraníte případné hrudky a získáte lepší konzistenci výsledného díla. Mouku a kypřící prášek vždycky dobře promíchejte, než je přidáte do těsta.
  5. Miska, ve které se budou šlehat bílky by měla být ideálně z kovu. Předtím, než začnete šlehat bílky, vytřete misku trochou octa, tím se odstraní veškerá mastnota a bílky se dobře vyšlehají.
  6. Bílky šlehejte se špetkou soli nebo lžící ledové vody, budou tak lépe držet tvar. Sníh do těsta přimíchávejte ručně, na několik dávek a velice pomalu, jinak dostanete pryč všechen vzduch a koláč se nemusí nafouknout.
  7. Do čokoládového těsta vždy přidejte špetku soli, která zvýrazní jeho chuť.
  8. Kůra z poloviny citronu zase dodá svěží chuť piškotovým korpusům.
  9. Formu na dort vždycky vykládám pečicím papírem, dort jde pak snadno z formy a nehrozí nebezpečí, že by se nechtěl vyklopit.
  10. Dorty se nejlépe pečou v troubě hřející zespodu i svrchu, rovnoměrněji se nafouknou. Ale pozor, neotvírejte troubu příliš brzy, aby se dort uprostřed nepropadl.
  11. Hotový korpus vyzkoušejte špilkem. Je-li suchý, máte hotovo.
  12. Po vytažení dortu z trouby počkejte, až trošku zchladne, teprve pomoc odstraňte formu. Poté dort překlopte na mřížku spodkem nahoru a nechejte úplně vychladnout. Vyrovná se tím případné nafouknutí dortu.
  13. Popřípadě, aby byl dort po ozdobení dokonale symetrický, zdobte ho tak, že spodní strana dortu bude nahoře.
  14. Dort zdobte krémem nadvakrát. První vrstva, takzvaná drobečková, dort jen lehce kryje a zachytí všechny kousky korpusu. Teprve ta druhá dort dokonale překryje.
  15. Pokud dort zdobíte máslovým krémem a chcete jej na povrchu dokonale hladký, uhlaďte dort nakonec nahřátým nožem (namočte ho na chvíli do horké vody a osušte).

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika