Upéct dort je práce nelehká, ba přímo komplikovaná, řekla bych. A tak jsme dneska pekli, fotili a sepisovali všechno, co o dortech víme. Ať to máte po ruce, až se taky pustíte do pečení.
- Dortovou formu (v tomto případě o průměru 18 cm) vyložte pečicím papírem.
- Nejdříve si ustřihněte kus, který bude na dně. Přiložte na dno formy a formu zavřete.
- Ustřihněte dva pruhy, které budou převyšovat formu o cca 5 cm. Je to proto, aby těsto z formy při pečení nevyteklo. Čím větší formu použijete, tím méně bude papír přesahovat, dort totiž nebude tak vysoký.
- Okraje formy lehce vytřete máslem.
- Upečený a vychladlý korpus rozdělte na dva až tři díly podle jeho výšky.
- Korpus postavte na cukrářskou mřížku a pomyslně si ho rozdělte na třetiny. Zubatým nožem nejdříve opatrně naznačte řez podél celého dortu. Postupně pilovitým pohybem řezejte více a více do hloubky korpusu, až bude celá třetina oddělená.
- Na spodní vrstvu dortu naneste část krému a přiklopte další část korpusu. Opakujte, dokud neposkládáte celý dort.
- Aby byl dort nakonec rovný, dejte nahoru spodní část korpusu.
- Celý dort potřete malou vrstvou krému a dejte asi na 15 - 30 minut do lednice ztuhnout.
- Dort vytáhněte a dozdobte ho zbývajícím krémem. Teď záleží na vás, jak bude výsledný dort vypadat. Může být hladký anebo použijte zdobicí sáček pro jiné efekty.
- Dokonale hladký povrch dortu vytvoříte pomocí nahřátého nože - budete jím jemně přejíždět po celém povrchu, čímž se krásně vyrovná.