Přiznám se vám, když jsem poprvé udělala svoje vlastní listové těsto a z něj pak ještě trubičky s bílkovým krémem, byla jsem na sebe neuvěřitelně pyšná a řekla jsem si, že už jsem velká holka.
Listové těsto není zrovna z nejjednodušších a taky zabere spoustu času. Možná se vám poprvé moc nepovede, ale opakování je matka moudrosti. To moje první taky nebylo zázrak světa, spíš takový chudáček. Jestli zrovna nemáte co dělat, zkuste si tady to rukodělné, kupované už pak nebudete chtít.
- Listové těsto je celé o vrstvách. Vrstva tuku střídá vrstvu těsta a po upečení se vrstvičky krásně nafouknou. To je způsobeno vodou v těstě, která se při pečení vypaří a zvětší se objem těsta.
- Listové těsto je tvořené ze dvou částí - tuková kostka a „vodánek. Tuková kostka je směs másla s trochou mouky a vodánek je těsto.
- Těsto se při výrobě nesnažte moc rozvalovat, plocha o velikosti A4 je maximum. Přílišné rozvalování těsta vede k tomu, že se vrstvy spíjí dohromady a zničí se tím listování.
- Ve chvílích, kdy je těsto v lednici, je důležité, aby bylo zakryté vlhkou utěrkou. Je to kvůli tomu, aby neoschlo.
- Všechny těsta, která koupíte v obchodě, jsou vyrobená z věci zvané tažný margarín (už podle názvu to nechcete jíst). Proto hlasuju pro máslo. Máslo je výborné, na druhou stranu se rychleji rozpouští teplem rukou a musí se s ním pracovat rychle a opatrně.