Mám ráda dobré snídaně. V chladnějším období zase začínám vařit ovesné kaše, peču vlastní granolu a sem tam, když chci něco speciálního, připravím si lívanečky.
Tentokrát jsem do nich přidala mák. Jako malá jsem máku nemohla přijít na chuť, ale změnilo se to poté, co jsem upekla svůj první makový cheesecake a objevila jeho chuť. Skyr, který jsem přidala do těsta, způsobí že budou vláčné, ale stále lehoučké.
Těsto můžete připravit den předem a nechat ho přes noc v lednici. A pokud nemáte špaldovou mouku, můžete použít hladkou pšeničnou.
Makové lívance s mangem a Skyrem
asi 15 lívanečků
- 2 vejce
- 30 g třtinového cukru
- 350 g Skyru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 100 g mletého máku
- 100 g hladké špaldové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
K servírování
- Plátky manga
- 1 lžíce Skyru
- ½ lžičky celého máku
- Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte Skyr, vanilku a promíchejte.
- V jiné misce smíchejte mák, mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte k tekuté směsi a promíchejte.
- Z těsta smažte malé lívanečky (asi lžíce a půl těsta na jeden), doporučuji smažit je jen na tenké vrstvě oleje a při celkem nízké teplotě. Jen tak budou světlé a přitom dobře propečené.
- Servírujte se lžící Skyru, mangem a posypané mákem. Mňam!
Tento recept jsem vytvořila do soutěže Bohušovické mlékárny Snídám zdravě se Skyrem!, ale nejedná se o sponzorovaný příspěvek.