Mandlové kuličky s lyofilizovanými malinami

Mandlové kuličky s lyofilizovanými malinami a čokoládou jsem poprvé dělala asi před dvěma lety ještě ve své cukrářské provozovně. Pak jsem na recept úplně zapomněla a náhodou jsem ho našla až před nedávnem zahrabaný v krabici mezi spoustou dalších receptů.

Kuličky jsou skvělé jako sladká tečka po obědě nebo jako taková malá zdravá svačinka. Neobsahují cukr, jen trochu medu, a navíc jsou jednoduché a rychlé na přípravu.

Jestli děláte kuličky pro dospělé, můžete místo obyčejné vody použít vodku, která jim dodá říz.

Mandlové kuličky s lyofilizovanými malinami

15 - 20 kousků, podle velikosti

  • 100 g mandlí
  • 10 g lyofilizovaných malin
  • 20 ml vody
  • 35 g medu
  • 60 g mandlového másla Šufánek
  • špetka soli
  • 150 g 70% čokolády
  • 20 ml kokosového oleje
  • sušené lístky chrpy na ozdobení
  1. Mandle rozemelte v mixéru na jemnou mouku. Maliny namočte do vody a nechejte pár minut nabobtnat.
  2. Do mixéru přidejte maliny, med, mandlové máslo a špetku soli a mixujte, dokud se celá hmota nepromíchá a nepropojí.
  3. Navlhčenýma rukama tvarujte kuličky o průměru 1,5 cm a nechejte je chvíli chladit v lednici.
  4. Čokoládu s kokosovým olejem rozpusťte ve vodní lázni, míchejte a dejte pozor, aby se čokoláda příliš nepřehřívala, jinak může po ztuhnutí zešednout.
  5. Kuličky obalujte v čokoládě a skládejte na talíř vyložený pečicím papírem. Každou ještě před ztuhnutím posypejte lístky sušené chrpy.
  6. Dejte na dvě hodiny ztuhnout do lednice. Hotové kuličky můžete uchovávat v pokojové teplotě, doporučuji sníst je do tří dnů.

Tento recept vznikl ve spolupráci s oříškovými másly Šufánek.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny