Mandlové kuličky s lyofilizovanými malinami a čokoládou jsem poprvé dělala asi před dvěma lety ještě ve své cukrářské provozovně. Pak jsem na recept úplně zapomněla a náhodou jsem ho našla až před nedávnem zahrabaný v krabici mezi spoustou dalších receptů.
Kuličky jsou skvělé jako sladká tečka po obědě nebo jako taková malá zdravá svačinka. Neobsahují cukr, jen trochu medu, a navíc jsou jednoduché a rychlé na přípravu.
Jestli děláte kuličky pro dospělé, můžete místo obyčejné vody použít vodku, která jim dodá říz.
Mandlové kuličky s lyofilizovanými malinami
15 - 20 kousků, podle velikosti
- 100 g mandlí
- 10 g lyofilizovaných malin
- 20 ml vody
- 35 g medu
- 60 g mandlového másla Šufánek
- špetka soli
- 150 g 70% čokolády
- 20 ml kokosového oleje
- sušené lístky chrpy na ozdobení
- Mandle rozemelte v mixéru na jemnou mouku. Maliny namočte do vody a nechejte pár minut nabobtnat.
- Do mixéru přidejte maliny, med, mandlové máslo a špetku soli a mixujte, dokud se celá hmota nepromíchá a nepropojí.
- Navlhčenýma rukama tvarujte kuličky o průměru 1,5 cm a nechejte je chvíli chladit v lednici.
- Čokoládu s kokosovým olejem rozpusťte ve vodní lázni, míchejte a dejte pozor, aby se čokoláda příliš nepřehřívala, jinak může po ztuhnutí zešednout.
- Kuličky obalujte v čokoládě a skládejte na talíř vyložený pečicím papírem. Každou ještě před ztuhnutím posypejte lístky sušené chrpy.
- Dejte na dvě hodiny ztuhnout do lednice. Hotové kuličky můžete uchovávat v pokojové teplotě, doporučuji sníst je do tří dnů.
Tento recept vznikl ve spolupráci s oříškovými másly Šufánek.