Mandlový dort švédského krále Oscara II.

Mandlový dort je pojmenován podle švédského krále Oscara II., který vládl v letech 1872 - 1907. Chtěla jsem vás ohromit poutavým příběhem, avšak historické prameny v tomto případě mlčí a spokojme se tedy s informací, že Oscar II. si tento dort obzvláště oblíbil. Recept je navíc bezlepkový a vcelku rychlý na přípravu.

Mandlový dort krále Oscara II.

Mandlové korpusy

  • 150 g loupaných a namletých mandlí (mandlová mouka)
  • 5 bílků
  • 180 g cukru krystal

Máslový krém

  • 5 žloutků
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 90 g cukru
  • 150 g studeného másla

Griliáš

  • 50 g cukru krystal
  • 20 g loupaných a nahrubo nasekaných mandlí
  1. Na pečicí papír si nakreslete 3 kruhy o průměru cca 21 cm. Předehřejte troubu na 175 stupňů.
  2. Bílky vyšlehejte v čisté misce dotuha, poté postupně přisypávejte cukr a šlehejte, až vznikne tuhá a nadýchaná hmota, trvá to asi 10 minut. Přisypejte mleté mandle a pomalu ručně zamíchejte.
  3. Těsto rovnoměrně rozetřete na pečicí papíry, dovnitř kruhů. Pečte asi 20 minut, dokud nezezlátnou. Pozor, aby se pláty nepřipálily. Vytáhněte z trouby a nechejte na plechu částečně vychladnout. Poté opatrně odstraňte papír.
  4. Griliáš. Cukr nasypejte do kastrolu s tlustými stěnami a nechejte pomalu rozpouštět, snažte se příliš nemíchat. Až bude cukr rozpuštěný a zlatavý, nasypejte do něj mandle a čekejte, až zezlátnou. Dobře karamel hlídejte, snadno se připálí.
  5. Horkou směs vylejte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte vychladnout a ztuhnout. Poté rozdrťte na malé kousky. Do špinavého hrnce nalejte vodu a přiveďte k varu, tím odstraníte zbylý karamel.
  6. Máslový krém. V hrnci smíchejte žloutky, smetanu a cukr. Pomalu zahřívejte a neustále míchejte, aby se žloutky nesrazily. Míchejte tak dlouho, dokud krém nezačne houstnout jako pudink. Pozor, krém nesmí vřít, jinak se žloutky srazí.
    Odstraňte z ohně a nechejte téměř úplně vychladnout aby byl jen maličko vlažný. Poté po malých kouscích přidávejte máslo a vždy pořádně zašlehejte mixérem. Krém by měl mít jemnou konzistenci. Dejte do lednice vychladit.
  7. Skládání dortu. Natřete mandlový krém mezi vrstvy a také nahoru na dort, stejně tak i mandlový griliáš přijde vždy mezi jednotlivé vrstvy a nahoru jako ozdoba.
  8. Dort nechejte přes noc v lednici, aby korpusy krém stihly nasáknout a celé to ještě ztuhne. Další den je dort mnohem lepší.

Já jsem zamíchala máslo do příliš teplého krému, proto se mi celý dort roztéká. Pokud se vám stane něco podobného, dejte krém do mražáku nebo do lednice, dokud neztuhne.

FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařka je plná těch nejlepších švédských receptů, které znám.

Objednávky kuchařky Fika