Mousse au chocolat — čokoládová pěna

V kategorii:

Nadýchaná a přitom hutná. Jemná a zároveň neuvěřitelně chuťově plná čokoládová pěna. Je velice sytá, takže porce stačí opravdu maličké.

Recept jsem našla zde a protože mu k dokonalosti nic nechybí, vůbec jsem si ho neupravovala, jak už to jindy mívám ve zvyku.

Čokoládová pěna

(6 porcí)

  • 120 g kvalitní čokolády, min. 60 % kakaa
  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 25 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 10 g prosátého kakaa
  • 20 g cukru moučka
  • čokoládové hoblinky na ozdobu
  1. Nachystejte si 6 malých skleniček a dobře je umyjte.
  2. Čokoládu nalámejte na menší kousky a rozpusťte ve vodní lázni.
  3. Nechejte mírně zchladnout a až dosáhne teploty zhruba 45 – 50 stupňů (bude vás hřát do prstu, né pálit, ale zároveň nesmí být moc studená, aby se v ní nevytvořily hrudky čokolády), přidejte žloutky a pořádně promíchejte.
  4. Bílky šlehejte se špetkou soli a až budou téměř vyšlehané, přisypejte cukr a šlehejte asi 5 minut, až bude sníh lesklý, pevný a špičky sněhu se téměř nebudou ohýbat.
  5. Do směsi čokolády a žloutků ručně přimíchejte čtvrtinu bílků. Přidejte zbylé bílky a velmi opatrně promíchávejte, dokud pěna nebude mít stejnorodou konzistenci. Pěnu nepřemíchejte, tím by ztratila svůj objem a onu nadýchanost, o kterou právě jde.
  6. Rovnoměrně naplňte do skleniček a nechejte chladit alespoň 3 hodiny, doporučuji ještě déle.
  7. Šlehačku vyšlehejte, ke konci šlehání přidejte prosáté kakao a cukr moučka a poté jí ozdobte čokoládovou pěnu. Posypejte čokoládou a květy šeříku (jsou jedlé).
  8. Před podáváním nechejte asi čtvrt hodiny povolit v pokojové teplotě.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny