Muffiny s meruňkami a ovesnou drobenkou

V kategorii:

Jeli jsme s mým milým do Chorvatska na dovolenou. Jako správný turista jsem si na cestu chtěla vzít Májku s chlebem, ale nakonec jsem ještě na poslední chvíli vykouzlila tyhle nadýchané a lehce nakyslé muffiny s meruňkami a paštika tak musela zůstat doma.

Všechny ingredience by měly být v pokojové teplotě, aby se pak těsto nesrazilo. Týká se to hlavně másla a vajec. Já si většinou máslo i vajíčka vytáhnu z lednice tak hodinu předem.

Místo meruňkového pyré můžete použít i obyčejnou přesnídávku.

Muffiny s meruňkami a ovesnou drobenkou

15 – 20 ks

Drobenka

  • 50 g másla
  • 40 g jemných ovesných vloček
  • 30 g cukru moučka
  • 30 g hladké mouky

Těsto

  • 120 g másla
  • 110 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • kůra z 1 bio citronu
  • 100 g meruněk (už vypeckovaných)
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g meruněk
  • hrst malin a borůvek
  • 1 lžíce hladké mouky
  1. Nejdříve si připravte drobenku. Na pánev dejte máslo a nechejte ho rozpustit. Přidejte ovesné vločky a chvíli je opékejte, aby začaly vonět. Přidejte cukr, promíchejte, a pak po troškách přisypávejte mouku, dokud nemá drobenka správnou konzistenci. Dejte do mističky a nechejte trochu zchladnout.
  2. Troubu předehřejte na 160 stupňů a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
  3. 100 g vypeckovaných meruněk rozmixujte na pyré.
  4. V míse šlehejte máslo s cukrem do pěny, pak po jednom zašlehávejte vejce, až je směs světlá a nadýchaná. Vmíchejte nastrouhanou kůrů z citronu.
  5. V jiné misce smíchejte obě mouky a prášek do pečiva a spolu s meruňkovým pyré přidejte do vaječné směsi. Smíchejte, aby bylo těsto hladké.
  6. Těstem naplňte košíčky na muffiny, plňte je maximálně do poloviny, ale klidně i trochu méně.
  7. Meruňky nakrájejte na kousky, smíchejte s borůvkami a malinami a se lžící mouky.
  8. Každý muffin posypejte trochou ovoce a drobenky a dejte péct asi na 20 minut, dokud muffiny nezezlátnou. Vyzkoušejte špejlí, jestli už jsou upečené.
  9. Nechejte je vychladnout ve formě, teprve poté je vyklopte.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny