Mám pro vás recept na neuvěřitelně variabilní nepečený jogurtový cheesecake, který v nastávajících vedrech jistě využijete. Jogurt dodává celému cheesecaku svěžest a pak už není nic jednoduššího, než vybrat to správné ovoce na přeliv. Až budou meruňky, použijte je, stejně dobře bude ke koláči pasovat rebarbora, jahody nebo třeba švestky se skořicí. Jednoduché a moc dobré!
Jaké sušenky mám použít na korpus?
Tady se nabízí široká škála možností. Jako první vás nejspíš napadlou Bebe sušenky, které mají neutrální chuť, ale také docela dost různých éček a stabilizátorů. U Bebe sušenek platí poměr 200 g sušenek na 100 g másla.
Skořicové sušenky Lotus jsou další možností, ale v tom případě bych mango vyměnila za jiné ovoce, třeba maliny. Na 200 g sušenek Lotus postačí 70 g másla.
Já jsem použila svoje domácí mandlové sušenky, které na mě čekaly v mražáku - občas se mi prostě recept nepovede úplně podle mých představ a pak nezbývá, než sladké zamrazit a dát mu druhou šanci v jiném receptu. Korpusy na cheesecakes jsou na tuhle recyklaci idelání.
A jestli chcete korpus udělat úplně bez lepku, sáhněte po libovolném druhu ořechů (neutrální jsou například mandle). Na 1 korpus potřebujete 250 g mletých ořechů a 80 g másla.
A co ovocný přeliv?
V receptu používám mangové pyré. Tohle pyré je docela husté, proto na uvedené množství 220 g postačí 1 plátek želatiny. Pokud budete vyrábět pyré z jiného ovoce (hlavně to lesní je dost řídké), použijte jen 125 - 150 g pyré na 1 plátek želatiny a vynechejte citronovou šťávu. Jinak hrozí, že přeliv neztuhne.
A nakonec jeden tip - pokud nechcete dělat celý cheesecake, jednoduše korpus vynechejte, krém nalijte do skleniček a nechejte ztuhnout jako takovou zdravější a svěžější panna cottu (v tom případě postačí 4 plátky želatiny).