Abych měla o Vánocích co snídat, upekla jsem si skoro kilo granoly s křupavými oříšky.
Oříšková granola
V kategorii:
Oříšková granola
- 500 g ovesných vloček
- ¼ lžičky soli
- ½ lžičky vanilkové prášku
- 1 lžíce skořice
- ½ lžíce mletého zázvoru
- 60 ml kokosového oleje
- 60 ml medu
- 50 ml mandlového oleje
- 20 ml olivového oleje
- 50 ml vody
- 250 g ořechů nebo semínek, nahrubo nasekaných (pekanové ořechy, vlašské, kešu, pistácie, dýňová a slunečnicová semínka...)
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce mandlového oleje
- Troubu předehřejte na nízkou teplotu, asi 120 stupňů. Hlubší plech vyložte pečicím papírem.
- Nachytejte si tři misky. V jedné smíchejte suché ingredience – vločky, sůl, vanilku, skořici a zázvor.
- Ve druhé misce smíchejte tekuté ingredience. Rozehřejte kokosový tuk, přidejte med, mandlový olej a vodu. Tuto směs vlijte do vloček a pořádně promíchejte.
- Směs nasypejte na plech a rovnoměrně rozprostřete. Pečte dvacet minut a během této doby alespoň jednou promíchejte.
- Oříšky smíchejte s medem a olejem. Po dvaceti minutách pečení přimíchejte k vločkám a dejte do trouby na dalších 20 – 30 minut, opět sem tam promíchejte a hlídejte, aby se granola nezačala připalovat. Měla by být dozlatova.