Abych měla o Vánocích co snídat, upekla jsem si skoro kilo granoly s křupavými oříšky.
Oříšková granola
500 g ovesných vloček
¼ lžičky soli
½ lžičky vanilkové prášku
1 lžíce skořice
½ lžíce mletého zázvoru
60 ml kokosového oleje
60 ml medu
50 ml mandlového oleje
20 ml olivového oleje
50 ml vody
250 g ořechů nebo semínek, nahrubo nasekaných (pekanové ořechy, vlašské, kešu, pistácie, dýňová a slunečnicová semínka...)
1 lžíce medu
1 lžíce mandlového oleje
Troubu předehřejte na nízkou teplotu, asi 120 stupňů. Hlubší plech vyložte pečicím papírem.
Nachytejte si tři misky. V jedné smíchejte suché ingredience – vločky, sůl, vanilku, skořici a zázvor.
Ve druhé misce smíchejte tekuté ingredience. Rozehřejte kokosový tuk, přidejte med, mandlový olej a vodu. Tuto směs vlijte do vloček a pořádně promíchejte.
Směs nasypejte na plech a rovnoměrně rozprostřete. Pečte dvacet minut a během této doby alespoň jednou promíchejte.
Oříšky smíchejte s medem a olejem. Po dvaceti minutách pečení přimíchejte k vločkám a dejte do trouby na dalších 20 – 30 minut, opět sem tam promíchejte a hlídejte, aby se granola nezačala připalovat. Měla by být dozlatova.
DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka
Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.