Pečená zelenina

To je tak, když přijde podzim. Ze dne na den začne být větrno a deštivo a zima. Kaštanová alej během několika dnů zčervená. Nic se vám nechce. A právě pečená zelenina je do toho nečasu to pravé ořechové. Provoní celou kuchyň a pořádně (s pomocí kayenského pepře) zahřeje. Zdali ji pasujete na přílohu nebo hlavní chod, to už je na vás.

Pečená zelenina

  • 3 vetší mrkve
  • 3 petržele
  • 1 malý celer
  • 5 brambor
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce dýňového oleje
  • Sůl, pepř
  • Kayenský pepř (pozor na něj, je to vlastně chili)

Troubu předehřejte na 225 stupňů. Zeleninu očistěte, oloupejte, odstraňte slupky podobně a nakrájejte na větší hranolky, cibuli na měsíčky a česnek nechejte vcelku. Smíchejte s olejem, osolte, opepřete a přidejte chili. Pečte v nejspodnější části trouby asi 30 - 45 minut, dokud zelenina nezměkne. Za tu dobu několikrát promíchejte.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny