Pytt i panna neboli malé kousky na pánvi, tak by zněl překlad do češtiny. Jde o švédské jídlo, které se často připravuje z brambor a masa, které zůstaly uvařené z předchozího dne. Přidá se cibulka, libovolná uzenina, všechno se nakrájí na kostičky, osmaží a servíruje s volským okem, zavařenými okurkami nebo s červenou řepou.
Pytt i panna ale nemusíte vařit jen ze zbylých brambor, můžete začít od základů. Taky si do směsi podle chuti přidejte kostičky mrkve, petržele, řapíkatého celeru...vlastně co doma najdete. A pokud nejíte maso nebo na něj nemáte chuť, dá se připravit i v bezmasé verzi. Ve Švédsku dokonce koupíte nakrájenou pytt i pannu ve velkých pytlících v supermarketu (protože krájení trvá asi nejdéle z celé přípravy) a doma už si celou směs jen osmažíte.
Pytt i panna připomíná naši českou uhlířinu a jde hezky vidět, že se Švédy sdílíme podobné chutě. Tohle jídlo však najdeme i v dalších skandinávských zemích. Tento recept doplňuje 10. epizodu mé podcastové série o jídle ve Švédsku s názvem Co Švédové obědvají (a vy můžete taky).
P. S. Recept berte spíše jen orientačně, nevadí, když budete mít trochu jiné množství jednotlivých surovin nebo některou vynecháte – já jsem neměla žádné maso, a tak jsem do směsi dala jen slaninu.

Pytt i panna
na 4 porce
- 2 lžíce ghí nebo oleje
- 1 kg uvařených brambor, na kostičky
- 3 velké cibule nakrájené najemno
- 300 g uvařeného či upečeného masa
- 150 g slaniny na kostičky
- 4 vejce
- sůl, pepř
- petrželku na posypání
- zavařené okurky nebo řepu k servírování
- Ve velké pánvi rozehřejte ghí nebo olej a brambory nakrájejte na kostičky. Osolte a za občasného míchání opékejte, aby brambory získaly křupavý povrch. Vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Do pánve nasypejte cibulku, maso, slaninu a opékejte dozlatova.
- Brambory promíchejte s masovou směsí a podle potřeby osolte a opepřete.
- Osmažte volská oka.
- Do talířů rozdělte bramborou směs, přidejte volské oko a posypejte najemno nasekanou petrželkou.
