Máme v rodině vegana, ale protože se u nás každoročně všechno cukroví peče z másla, ”upekla” jsem mu k letošním Vánocům jeden raw dort. Řekla bych, že nakonec je zvědavá celá rodina.
Raw švestkový cheesecake
V kategorii:
Raw švestkový cheesecake
Spodní vrstva
- 150 g sušených švestek
- 100 g vlašských ořechů
- 60 ml kokosového oleje
- špetka soli
Cheesecake
- 350 g kešu oříšků
- šťáva z 1 pomeranče
- šťáva z 1 citronu
- 150 ml kokosového oleje
- 80 ml medu nebo datlového sirupu
Horní vrstva
- 100 g sušených švestek
- 70 g kešu oříšků
- 50 ml kokosového oleje
- šťáva z 1 citronu
- 1 granátové jablko na ozdobu
- Den předem si nachystejte tři misky s vodou. Do první namočte ingredience na spodní vrstvu – tedy švestky a vlašské ořechy. Do druhé misky přijdou kešu oříšky a do třetí sušené švestky a kešu na horní vrstvu. Nechejte v lednici asi 8 hodin namáčet, ideálně přes noc.
- Další den vezměte formu o průměru 20 – 22 cm a její dno i boky vyložte pečicím papírem. Díky tomu půjde dort snadno vyjmout z formy.
- Do mixéru dejte přísady na spodní vrstvu – slité švestky a vlašáky, špetku soli a rozpuštěný kokosový olej. Mixujte dohladka nebo do takové konzistence, jakou váš mixér dovede. Korpus však můžete nechat i více nahrubo, záleží na vašich preferencích.
- Směs dejte na dno formy, upěchujte a dejte chladit do lednice.
- Na cheesecake opět slijte kešu, přidejte pomerančovou i citronovou šťávu, med a rozpuštěný kokosový olej a opět mixujte dohladka. Tato část dortu by měla být co nejjemnější, aby svou konzistencí opravdu připomínala cheesecake.
- Nalijte na vychlazený korpus a nechejte asi 2 hodiny tuhnout.
- V mezičase oloupejte granátové jablko.
- Na horní vrstvu rozmixujte slité švestky a kešu, kokosový olej a citronovou šťávu, rozetřete na ztuhlý cheesecake, posypejte granátovým jablkem a nechejte ztuhnou do drohého dne. Všechny chutě se tak krásně propojí a je to lahoda. Čím déle odležený cheesecake bude, tím bude jemnější, takže se nebojte nechat jej v lednici i dva až tři dny.