Snídaně, základ dne

Na snídani nedám dopustit - zemřela bych bez ní hlady. A moje nejoblíbenější jídlo? Ovesná kaše s medem, ořechy a jablky, mňam. Protože už si ji vařívám dlouhou dobu, dospěla jsem k tomu nejlepšímu možnému receptu (tedy tak se to jeví mně). Doufám, že i vy si pochutnáte stejně jako já!

Ovesná kaše s jablky (asi na 2 porce)

  • Ovesné vločky (obyčejné nebo jemně mleté, ty druhé preferuji já, protože rychleji nabobtnají a rychleji se uvaří) asi 2 malé hrstě na osobu
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce medu
  • Kousek másla
  • 50 g mletých ořechů
  • Půl hrstě celých vlašských ořechů
  • 1 větší jablko
  • Půl lžičky skořice
  1. Ovesné vločky zalejte mlékem tak, aby v něm plavaly (tedy klidně i více než 200 ml). Nechejte je chvíli nabobtnat (celé asi 10 minut, jemným stačí 5). Pak na mírném plameni a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
  2. Až je kaše hustá, odstavte ji z plotny a přidejte máslo. Míchejte, dokud se nerozpustí. Pak přidejte další sutoviny - mleté ořechy, nahrubo nastrouhané jablko (bez slupky), skořici a opět zamíchejte.
  3. Rozdělte do misek a každou porci polejte lžící medu a posypejte nalámanými ořechy.

Ořechy jsou dobré na činnost mozku, takže ideální snídaně ve zkouškovém! A co vaše oblíbená snídaně?

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny