To mě jednou honila převeliká chuť na sladké. Na něco, v čem jsou zapečená jablka, voní to po skořici a můžu toho sníst, kolik chci.
A tak vznikl recept, na který jsem opravdu pyšná. Recept na vláčné cuketové muffiny z pohankové a mandlové mouky, s tahini, jablky a spoustou voňavého koření. Jsou skvělé třeba ke snídani, kdy máte chuť na něco sladkého a zdravého zároveň, protože téměř neobsahují cukr (jeho množství si upravte podle sebe - přidejte nebo uberte).
Pokud hledáte něco k nedělnímu kafi, tyhle muffiny rovnou vyřaďte. Jsou opravdu myšleny spíš jako zdravější snídaně a ne jako sladká tečka po nedělním obědě.
Muffiny jsou přirozeně bezlepkové. Použila jsem mandlovou a pohankovou mouku, díky které chutnají po oříšcích. Pokud nejste příznivci pohankové mouky, můžete ji nahradit klidně i hladkou pšeničnou.
Pro vláčnost jsem do nich nastrouhala cuketu a přidala jablko nakrájené na kostičky. Místo jablka klidně použijte hrušku, švestky, sušené meruňky nebo datle (mám vyzkoušeno, že švestky jsou moc dobré).
Aby se muffiny nerozpadaly, najdete v nich vajíčka a také lněnou mouku, kterou jsem nechala nabobtnat ve vodě do podoby slizu - ten se ve veganském pečení často používá jako náhrada vajec.
Na tento recept navíc nebudete potřebovat mixér, všechno smícháte jen tak ručně.
Podzimní snídaňové cuketové muffiny
na 12 kousků
- 20 g lněné mouky + 30 ml vody
- 150 g cukety
- 5 cm kousek čerstvého zázvoru (můžete použít míň podle chuti, ale já mám ráda hodně zázvoru)
- 2 vejce (měla jsem je od domácích slepiček)
- 50 g třtinového cukru, třtinové melasy nebo datlového sirupu
- 70 g tahini
- 20 ml slunečnicového oleje
- 85 g mandlové mouky
- 65 g hladké pohankové mouky
- 1 a 1/2 lžičky sody nebo 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 1 lžička skořice + na posypání
- 1/2 lžičky kurkumy
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- 1 větší jablko, hrušku nebo sušené ovoce... (celkem 150-200 g ovoce)
- Troubu předehřejte na 175 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
- Lněnou mouku smíchejte s vodou a nechejte 10 minut odstát, aby mouka nabobtnala.
- Cuketu i zázvor nastrouhejte najemno.
- V míse smíchejte lněný sliz, nastrouhanou cuketu a zázvor, vejce, sladidlo, tahini a slunečnicový olej.
- V jiné misce promíchejte všechny suché ingredience a ručně vmíchejte k těm tekutým. Těsto bude celkem husté.
- Jablko (nebo jiné ovoce) rozkrojte, odstraňte z něj jadřinec a nakrájejte na menší kostičky. Vmíchejte do těsta.
- Těsto rozdělte do 12 formiček a pokud chcete, můžete ho na povrchu ozdobit plátky jablek. Nakonec lehce posypejte skořicí.
- Pečte 25 minut, dokud muffiny nezezlátnou a nezačnou vonět. Pro jistotu vyzkoušejte špejlí, jestli už jsou upečené - špejle musí vyjít z těsta suchá.
- Cuketové muffiny jsou nejlepší ještě vlažné s šálkem čaje nebo voňavou chai masalou.
Při tvorbě receptu jsem se volně inspirovala jablečnými muffiny s mandlemi a pohankou podle Green Kitchen Stories.