Tažený hruškový závin s kardamonem

V neděli jsme na trhu koupili podzimní jablka a hrušky a v za chvíli z nich byl tažený závin.

Tažené těsto je tak trochu vyšší dívčí, sama jsem ho dělala poprvé. Zaprvé je potřeba spousta času a za druhé spousta trpělivosti.

Tažené těsto spočívá v dlouhém propracovávání těsta a následném odležení. Je to kvůli tomu, aby se uvolnil lepek, který právě dodá onu tažnost. Těsto by se mělo propracovávat nejméně deset minut ručně, mělo by být hladké a na povrchu by se měly objevit maličké puchýřky. V mixéru to bude asi poloviční doba.

Těsto by při vyvalování/ vytahování mělo být tak tenké, že přes něj půjde vidět vzor utěrky. Zní to docela nepravděpodobně, ale když s tím těstem budete asi čtvrt hodiny zápasit, nakonec se to povede.

Závin je plněný hruškami, ale podle vaší chuti je můžete nakombinovat s jablky. Ta se ale musí oloupat. Hrušky by měly být zralé a poloměkké, ale ne přezrálé, jinak by při pečení pouštěly příliš mnoho vody.

Můj recept na těsto pochází od Romana Pauluse, jen náplň jsem oproti klasickým jablkům vyměnila za hrušky (mám pro hrušky slabost).

Tažený hruškový závin s kardamonem

(recept je na dva záviny)

Těsto

  • 300 g prosáté hladké mouky
  • 1 vejce M (o váze 50 g)
  • 100 ml vlažné vody
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • špetka soli
  • rozpuštěné máslo na potírání

Náplň

  • 1 kg hrušek zbavených jadřinců a nakrájených na tenké plátky
  • 50 – 70 g cukru krystal (podle sladkosti hrušek)
  • 160 g strouhanky
  • 3 lžičky mletého kardamonu
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžíce citronové šťávy
    • cukr moučka na posypání
    1. V míse smíchejte přísady na těsto a pomocí vařečky vypracujte těsto. To potom vyklopte na vál a ručně hněťte asi 10 minut, aby bylo krásně vláčné. Těsto můžete mírně podsypat moukou, aby se nelepilo, ale nepřehánějte to s ní. Konzistence těsta by měla být vláčná, ne moc tuhá a mělo by se s ním dát dobře pracovat.
    2. Těsto vytvarujte do bochánku a lehce potřete olejem. Dejte do mísy a u přiklopte hrncem, který jste si nejdřív nahřáli v troubě na teplotu cca 100 stupňů.
    3. Těsto nechejte v pokojové teplotě odpočívat dvě až tři hodiny.
    4. Náplň. Strouhanku opražte nasucho na pánvi, aby získala nazlátlou barvu. Plátky hrušek pokapejte citronovou šťávou. Přidejte cukr a koření a vše pořádně smíchejte.
    5. Polovinu těsta položte na jemně pomoučený vál a opatrně ho válečkem vyválejte na tenkou placku. Až to víc nepůjde, přemístěte těsto na jemně pomoučenou utěrku a zespoda ho dlaněmi roztahujte, aby bylo tak tenké, že půjde vidět vzor utěrky.
    6. Plát těsta potřete rozpuštěným máslem, posypejte polovinou strouhanky a rozmístěte na něj polovinu hrušek. Od kraje vždy nechejte asi tři centimetry volné.
    7. Těsto pomocí utěrky srolujte do rolády a přemístěte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete další vrstvou másla. Máslo zabraňuje přílišnému vysušení těsta. Totéž zopakujte s druhou polovinou těsta.
    8. Pečte asi půl hodiny na 180 stupňů, závin by měl mít lehce nazlátlou barvu. Hned po upečení znova Nechejte zchladnout a posypejte moučkovým cukrem.

    Podcast o Švédsku a lásce k pečení

    Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

    Podcast Děvče u plotny