V neděli jsme na trhu koupili podzimní jablka a hrušky a v za chvíli z nich byl tažený závin.


Tažené těsto je tak trochu vyšší dívčí, sama jsem ho dělala poprvé. Zaprvé je potřeba spousta času a za druhé spousta trpělivosti.
Tažené těsto spočívá v dlouhém propracovávání těsta a následném odležení. Je to kvůli tomu, aby se uvolnil lepek, který právě dodá onu tažnost. Těsto by se mělo propracovávat nejméně deset minut ručně, mělo by být hladké a na povrchu by se měly objevit maličké puchýřky. V mixéru to bude asi poloviční doba.
Těsto by při vyvalování/ vytahování mělo být tak tenké, že přes něj půjde vidět vzor utěrky. Zní to docela nepravděpodobně, ale když s tím těstem budete asi čtvrt hodiny zápasit, nakonec se to povede.

Závin je plněný hruškami, ale podle vaší chuti je můžete nakombinovat s jablky. Ta se ale musí oloupat. Hrušky by měly být zralé a poloměkké, ale ne přezrálé, jinak by při pečení pouštěly příliš mnoho vody.
Můj recept na těsto pochází od Romana Pauluse, jen náplň jsem oproti klasickým jablkům vyměnila za hrušky (mám pro hrušky slabost).